Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birgitta älskar slöjdmässan

/
  • GILLAR DET REJÄLA. Birgitta Engström är en av många besökare som uppskattar slöjdarnas hantverk. ”Här finns inget tingel-tangel utan bara rejäla handgjorda saker”.
  • till båten. Yngve Edell från Gävle visar upp gammalt sjömanshantverk på Gävleborgsslöjdarnas julmässa. Han arbetar med segelduk och tågvirke.
  • Ingen julmässa utan tomtar. De här söta nissarna har Margareta Lexander och Birgitta Hammarström från Sandviken gjort.

Det är inte bara hantverkarna som återkommer år efter år till slöjdmässan i stora Gasklockan – det gör även besökarna.
En av de första på plats var Birgitta Engström.
– Jag älskar det här!

Annons

Birgitta Engström är en trogen besökare på Gävleborgsslöjdarnas julmässa. Förra året köpte hon en tröja och en sjal i stickat linne av Rita Lubyte. Nu är hon tillbaka för att köpa en till – men det hinner bli tre innan hon är klar.

– De är så sköna, konstaterar hon.

Rita Lubyte är en av de hitresta hantverkarna som bjudits in. Traditionen att använda linne har hon tagit med sig från hemlandet Litauen men hon är utbildad på Konstfack och bor och verkar i Stockholm.

– Linne är så bra eftersom det reglerar värme. När det är varmt känns det svalt och när det är kallt värmer det, berättar Rita.

Nytt för årets mässa är bland annat att man kan köpa handgjorda salvor och krämer.

– Vi har velat tänja lite på gränserna för vad som kan räknas som hantverk, säger Örjan Tjärnström från Gävleborgsslöjdarna.

Men det finns också mycket traditionellt hantverk – träslöjd, vävt och stickat, smide och luffarslöjd.

Yngve Edell från Gävle visat upp ett av de äldsta – sjömaning som är en form av makramé. Av tågvirke tillverkar han allt från fendrar till små nyckelringar och klär in flaskor och burkar. Han är även segelmakare och har av grov segelduk sytt förkläden och sin egen arbetsblus där knapparna består av knopar.

Det är många timmars jobb som ligger bakom och det är svårt att sätta en prislapp på det.

– Jag försöker sätta ett pris som ger respekt för hantverket. Men jag tittar även på köparen och bedömer betalningsförmågan, säger Yngve.

Mässan pågår hela helgen i stora Gaskockan.

Mer läsning

Annons