Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birgitta från Gävle var Paul Ankas första kärlek

/
  • ETT PAR DÅ. Birgitta Bergströms och Paul Ankas kärlekssaga började bakom scenen på Gröna Lund. Två veckor senare uppträdde Paul i Furuvik inför  publikrekord och ett hav av skrikande flickor som avundsjukt såg Paul hålla Birgitta i handen.
  • Birgitta i dag.
  • Paul Anka med sin nuvarade kärlek, Anna.

Vem minns inte mörklockige amerikanske smörsångaren Paul Anka och hans stora hit Diana? Men vem har en aning om att Birgitta från Gävle var Pauls första stora ungdomskärlek och att han skrev en ny Diana bara för henne?

Annons

Telefonen går varm hemma hos Birgitta Bergström i Bönan och datorn bombarderas av mail om hennes tonårsförälskelse Paul Anka.

– De tycker att han skulle valt mig i stället, säger Birgitta och skrattar åt allt elakt som sägs om Pauls nuvarande svenska fru Anna, aktuell i TV3-serien om Hollywoodfruar och i kväll gäst hos Skavlan i SVT1.

Birgitta talar hellre om goda minnen från sitt möte med Paul i augusti för 50 år sedan.

– Vi träffades på Gröna Lund. Jag var där med Al och Virginia Hustrei, svajmastartisterna, vänner jag mött som Furuviksbarn.

– Paul kom fram och pratade med mig, han trodde att jag var deras dotter. Hans ögon glittrade när han såg på mig.

Så började historien om Pauls första stora kärlek, bakom scenen på Gröna Lund. Två veckor senare uppträdde Paul i Furuvik inför publikrekord och ett hav av skrikande flickor som avundsjukt såg Paul hålla Birgitta i handen.

Efter det valsade hon runt i spalterna som flickvän åt tonårsidolen och innan Paul for hem till Amerika sjöng han en personlig tolkning av hit-låten Diana speciellt för Birgitta, sången han skrivit till sin barnflicka förvandlades till en kärleksförklaring: ”Oh, please stay by me, Birgitta!” ( Stanna kvar hos mig, snälla Birgitta!)

– Visst var jag jätteförälskad. Men vi var så små, jag skulle fylla 17 och han var 18. Det var oskyldigt, han tyckte väl det var kul med en tjej som talade engelska.

Men för Paul var det allvar att döma av alla brev från andra sidan Atlanten. Han hoppades att Birgitta skulle komma. ”När du kommer, om du kommer, snälla meddela,” skrev han i hopp om att de skulle ses i New York.

– Han ringde också hem till Birgitta i Gävle, hälsade till vår farmor och hoppades vår nyfödda syster Annacarin mådde bra.

Birgitta var omyndig och kunde inte resa utan föräldrarnas tillåtelse. Det var olösligt. Hon tröttnade på skolan, satt hellre vid skivspelaren och lyssnade på EP:n med Diana på ena sidan och Put your hand on my shoulder (Lägg din han på min axel) på den andra.

Efter tre års brevväxling kom Paul tillbaka och de möttes i Stockholm där Paul inför den samlade pressen visade upp Birgitta som sin svenska flickvän.

Senare samma år flyttade Birgitta till Amerika men inte till Paul, förälskelsen hade övergått i vänskap.

– Jag var på hans konsert i Washington och han träffade min nya familj, säger Birgitta,

Efter tolv år återvände Birgitta till hemstaden där hon senast haft framgång med sin personliga prägel på Majas kafé i Gamla stan.

– Jag går min egen väg, my way. Det budskapet har jag hämtat från min gamle vän Paul Anka, som skrivit just denna världsberömda schlager.

Och i datorn har hon lagt in Diana och kan minnas tonårstiden när hon var upp över öronen förälskad i den mörklockige idolen.


(lillasyster som inte vågade sjunga med Paul i Furuvik)

Mer läsning

Annons