Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Black Cobra bakom narkotika­handel

Onsdagens gripande av fyra personer misstänkta för narkotikahandel i Gävle har en direkt koppling till det kriminella gänget Black Cobra och polisens arbete för att hindra en etablering i Gävle.

Annons

En 61-årig Uppsalabo greps på onsdagen två gånger av polisen i Gävle. Första gången på Brynäs på förmiddagen. Då misstänktes han för ringa narkotikabrott. Men på kvällen, på en parkeringsplats i Furuvik, slog polisen till igen mot honom och ytterligare tre personer. Då hade de enligt uppgift betydligt mer narkotika. Flera hekto amfetamin har nämnts.

I förundersökningen om narkotikabrotten nämns inte Black Cobra med ett ord. Men hela tillslaget är en följd av en utredning Gävlepolisen har gjort för att undvika att den kriminella organisationen etablerar sig i Gävle.

– Det fanns rykten om en etablering, och det fanns personer i Gävle som uppgavs ha en anknytning till organisationen. Därför tillsattes en grupp för att undersöka de uppgifterna, säger polisens presstalesman Mikael Hedström.

Resultatet av det arbetet kunde polisen inte redovisa på fredagen. Men enligt säkra uppgifter är veckans gripanden en direkt, eller indirekt, följd av det arbetet. Flera av de gripna uppges ha anknytning till Black Cobra. Den 61-årige Uppsalabon ska ha en ledande ställning.

Flera kriminella ungdomar i Gävle ska ha visat intresse för organisationen. En ung man som begick ett butiksrån i Gävle, har själv hävdat att Black Cobra låg bakom rånet.

Polisens grupp har nu avslutat sitt arbete, vilket bör betyda att risken för en Black Cobraetablering i Gävle inte bedöms som stor.

På fredagen häktades alla tre. Med i brottsmisstankarna finns nu också ett tidigare narkotikabrott i Gävle.

Den 61-årige Uppsalabon dömdes för tio år sedan i Göteborg till fyra års fängelse för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott.

De båda andra häktade är Gävlebor. Båda har tidigare dömts för narkotikabrott.

Mer läsning

Annons