Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blank och Holmberg stöder protester mot domstolsflytt

Lagmannen Tomas Attorps får stöd i sin kritik mot förslaget att slopa Gävle som länsrättsstad.

Annons

Kommunalrådet Carina Blank och landshövding Barbro Holmberg instämmer i att Gävle är ett betydligt bättre val än Falun, som regeringen föreslagit.

Arbetarbladet har tidigare berättat om förslaget. Regeringen vill halvera antalet länsrätter i landet från 23 till 12. Länsrätterna i Gävleborg och Dalarna ska slås ihop och bli en förvaltningsrätt – placerad i Falun.

Carina Blank, Barbro Holmberg och regionstyrelsens ordförande Gävleborg, Per-Olof Svensson, sluter upp bakom den kritik som chefen för länsrätten i Gävle, Tomas Attorps, tidigare riktat mot placeringen av den nya förvaltningsrätten.

Gävle har fler invånare än Falun och nås enkelt från Uppsala, Sveriges största stad med juristutbildning på universitetet, konstaterar de. Tågförbindelserna längs kusten snabbas upp och E‑4 mellan Gävle och Uppsala är motorväg. Detta är bara några av skälen till att Gävle bör väljas framför Falun.

Kritikerna anmärker också på att regeringen inte valt att vända sig till lagrådet, med landets högsta domare, innan riksdagsbehandlingen.

Mer läsning

Annons