Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blankettkrångel försenar ersättningar

/
  • Över hälften av alla ansökningar om tillfällig föräldrapenning saknar något papper. Sigrin Örnklint, mamma till Matilda Örnklint som går på Tummelisagården i Hemlingby, har inte hunnit
  • Pernilla Engman har sin dotter Isabelle Nilsson på Tummelisagården. Hon tycker det är bra att det görs kontroller av hur folk tar ut tillfällig föräldrapenning. Men med är lite mycket att komma ihåg med alla papper som ska hit och dit tycker hon.
  • Anki Åkerblom, barnskötare på Tummelisagården, tycker inte att förskolan har några stora problem med intygen de ska fylla i när något barn varit sjukt.

Föräldrar som är hemma med sjukt barn lyckas ofta inte skicka in rätt blanketter rätt ifyllda till Försäkringskassan. De många felen gör att det tar längre tid att få pengar.

Annons

– Det är mycket att komma ihåg, man ska lämna lappar hit och dit, säger småbarnsmamman Pernilla Engman.

I somras infördes en regel om att föräldrar som är hemma med sjukt barn och begär tillfällig föräldrapenning måste få ett intyg ifyllt av förskolan eller skolan om att barnet inte varit där. Det ska de sedan skicka till Försäkringskassan. Många befarade att det skulle bli mycket krångel för förskolorna. Men när Arbetarbladet ringer runt till ett stort antal förskolor i Gävle verkar de inte tycka att det är något stort problem. Lite mer pappersarbete bara.

– För oss är det inget betungande. Kommer någon med en blankett fixar vi det så att de antingen får tillbaka den direkt eller när de kommer och hämtar barnet på eftermiddagen. Vi bara kollar i journalen att datumen stämmer och så skriver vi på, säger Anki Åkerblom, barnskötare på Tullbomsgården.

Om alla föräldrar verkligen kommer med en blankett när deras barn varit sjuka har hon inte tänkt på, och det är inget som förskolan behöver lägga sig i.

I stället verkar det som att det är föräldrarna som har störst problem med de nya rutinerna. Enligt Försäkringskassan är det många föräldrar som antingen glömmer att fixa ett intyg från förskolan, eller skickar in intyget men utan att göra själva begäran om pengar, som kan göras på en annan blankett eller på Försäkringskassans hemsida. Då och då händer det även att skolan eller förskolan har glömt att stämpla skolnamnet eller att skriva under intyget.

Lina Wallén är förskollärare på Tummelisa men har också egna barn.

– Som förälder är det lite många steg kan jag tycka. Man ska först göra en anmälan den dagen då barnet blir sjukt, sen skicka in en begäran om pengar och fixa med intyg från förskolan. Det är lätt att glömma något mitt i alla förkylningar, säger hon.

Försäkringskassan tror att det rör sig om en invänjningsperiod. För att fler föräldrar ska skicka in rätt papper från början försöker Försäkringskassan göra sina utskick ännu tydligare.

– Vi trycker mer på att ett rätt ifyllt intyg från förskolan är ett måste för att vi ska betala ut några pengar, säger Henrik Määkinen som är controller på Försäkringskassan.

Syftet med intyget från förskola eller skola är att det ska bli svårare att fuska genom att ta ut vab-pengar trots att man har barnet på dagis. Men hittills har inte intygskravet lett till färre ansökningar.

Mer läsning

Annons