Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blåsåsen – Gävles nya stadsdel

/
  • Ett första skissförslag för Blåsåsen, men redan nu är det klart att huset närmast järnvägen inte klarar bullervärdena.
  • Här kan bostadsområdet Blåsåsen komma att byggas.
  • Ett första skissförslag för Blåsåsen, men redan nu är det klart att huset närmast järnvägen inte klarar bullervärdena.
  • Ett första skissförslag för Blåsåsen, men redan nu är det klart att huset närmast järnvägen inte klarar bullervärdena.
  • Här ligger Blåsåsen.

Blåsåsen, mellan Nynäs och järnvägen, kan bli Gävles nya bostadsområde. En första skiss visar kvartersbebyggelse i fyra våningar, men ingenting är klart.

Annons

På onsdag väntas Samhällsbyggnad Gävle fatta beslut om att anlägga en ny detaljplan för området Blåsåsen. Industrimarken mellan Nynäs och järnvägen ägs i dag av Mats Forsberg genom företaget Blåsåsen i Gävle, och han ser framför sig ett stadsnära bostadsområde med mycket grönytor.

– Det är ett bra läge, centralt, man kan cykla och gå ner på stan, säger han.

LÄS OCKSÅ: Byggklart för drygt 300 nya bostäder

I ett första skissförslag syns sex kvarter i fyravåningshus, men Mats Forsberg säger att ingenting gällande utformningen är bestämt. Redan nu står det klart att huset som är närmast järnvägen i skissförslaget inte kommer att klara bullervärdena, och samma sak med höghusen.

Mats Forsberg är nu inne på att öppna upp området jämfört med skissförslaget och släppa in mer ljus. Men innan han på allvar kan börja med utformningen, är första steget att kommunen faktiskt beslutar sig för att de vill ha bostäder i området.

– Vi har bara börjat nu med om man får bygga bostäder här och hur högt i sådana fall man får bygga. Utformningen är nästa steg som kommer fram i en detaljplan.

Det är heller inte klart om det blir bostadsrätter eller hyresrätter, även om Mats Forsberg säger att han gärna ser en mix av båda. Dock kommer det inte att bli han som bygger området ensam om projektet blir verklighet. Antingen skulle han behöva gå ihop med någon annan byggherre eller kanske sälja projektet så småningom.

– Jag har inte råd att bygga ett sånt här projekt, säger han.

LÄS MER: Nya bostäder kan byggas i gamla industrilokaler

Blåsåsen ligger inom vattentäkten, men Mats Forsberg hoppas skapa ett område som inte hotar täkten.

– Det jag tänker är att man leder takvatten tillbaka ner i åsen, säger han.

LÄS ÄVEN: Många nya bostäder behövs i Gävle

Mer läsning

Annons