Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bleke Blommor lägger ner

/
 • Veteraner. Maud Eriksson och Bengt Eriksson har drivit handelsträdgården tillsammans i 20 år.
 • Många krukor. På handelsträdgården har man odlat främst krukväxter och utplanteringsväxter.
 • Omtanke. Varje växt på Bleke Blommor har tillägnats lite mer tid eftersom man vattnat och gjort allt själv, utan moderniteter.
 • Cigarettblomma. Den här växten      kallas för ”cigarettglöd” eftersom den röda delen ser ut som just en glödande      cigarett.
 • Populärt. Bleke Blommor har varit väldigt populär bland Gävleborna genom åren.

I dag är allra sista dagen som du kan handla på Bleke Blommor i Hagaström. Den över 60 år gamla handelsträdgården läggs ner, eftersom ägaren Bengt Eriksson går i pension.

Annons

Makarna Eriksson som driver verksamheten ihop, känner att de tagit rätt beslut.
– Till våren kommer det nog att kännas lite tomt, men nu känns det bra. Vi kommer att fortsätta sälja min inlagda salt- gurka, säger Bengt Eriksson.

Bröderna Erikssons Handelsträdgård i Gävle AB, eller Bleke Blommor som den heter i folkmun, har funnits i Bleke ända sedan slutet av 40-talet. De senaste 20 åren har Maud Eriksson och Bengt Eriksson drivit den populära handelsträdgården tillsammans, men nu är det dags att stänga ner.

– Bengt går i pension, och vi vill båda göra något annat. Det har varit jätteroligt och vi har haft så många gulliga kunder, men vi kommer säkert träffa dem på byn i fortsättningen, säger Maud Eriksson.

50 år av blommor

Bengt Eriksson har arbetat i trädgårdsbranschen i cirka 50 år. På Bleke Blommor började han arbeta i slutet av 60-talet då hans bror Göran Eriksson köpte handelsträdgården, och några år senare blev han delägare. Sedan brodern gick i pension 1992 har Bengt Eriksson och hans fru drivit verksamheten tillsammans.

De har genom åren odlat främst utplanteringsväxter och krukväxter. Till julen har de drivit hyacinter, julstjärnor och amaryllis. De har aldrig använt några moderniteter som automatisk vattning, utan gjort allt själva och för hand.

– Det har varit omväxlande och roligt. Allra bäst är att se att det växer och att man lyckas, samt att kunderna blir nöjda, säger Bengt Eriksson.

Fortsätter med saltgurka

Nu väntar mer tid med barnbarnen och parets egna intressen. Men helt försvinner inte Bleke Blommor.

– Bengts inlagda gurka är väldigt populär, så den kommer vi fortfarande att sälja via exempelvis torghandlare i Gävle.

Mer läsning

Annons