Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blir Ulla en av partiledarna i V?

/
  • På torsdag ska Vänsterpartiets kongress i Uppsala ta ställning till om partiet ska införa delat ledarskap. Om det blir så är riksdagsledamoten Ulla Andersson från Gävle favorit till att dela ledarskapet med redan föreslagne Jonas Sjöstedt.

Ska Vänsterpartiet införa delat ledarskap? Om kongressen på torsdag väljer två partiledare så är det troligt att den ena är Ulla Andersson från Gävle.

Annons

Men ombuden från hennes eget distrikt Gävleborg är splittrade.

– Vi har ingen gemensam hållning och tycker olika. Men en majoritet är för ett delat ledarskap, säger delegationsledaren Xamuel Halfvars från Hofors.

Jonas Sjöstedt är föreslagen att på egen hand leda Vänsterpartiet de kommande åren.

Men en stark falang i partiet förespråkar delat ledarskap, likt Miljöpartiet.

Svenska Dagbladet har pratat med samtliga partidistrikt i landet. 13 distrikt förordar delat ledarskap, åtta vill ha en partiledare och tre har ingen enad hållning.

Distriktens favorit till att dela ledarskapet med Jonas Sjöstedt är Ulla Andersson.

I Gävleborgs län har distriktet hela tiden förordat Ulla Andersson som ensam partiordförande.

Men efter att partistyrelsen förordat Sjöstedt har distriktet svängt och vill istället se ett delat ledarskap med Ulla Andersson som en av ledarna.

Men vad distriktet tycker är av mindre betydelse. De 225 kongressombuden väljer nämligen själva hur de röstar.

Sju av dem kommer från Gävleborg.

Av de fyra ombuden från Gästrikland backas ett delat ledarskap med Ulla Andersson i spetsen upp av samtliga utom Caroline Andersson från Österfärnebo.

Hon lyfter i stället fram det tredje alternativet, Rossana Dinamarca.

– Vi har diskuterat det i partiföreningen i Sandviken. I första hand vill vi ha en partiordförande, Rossana Dinamarca. I andra hand delat mellan henne och Jonas Sjöstedt.

Varför inte Ulla Andersson?

– Det var väldigt jämnt när vi röstade. Det är inga större politiska skillnader mellan de tre och Ulla är väldigt bra hon med. Jag tror inte att det är några hard feelings från hennes sida.

Inte heller ombuden från Uppsala län har någon gemensam hållning, men distriktet förespråkar Jonas Sjöstedt som ensam partiordförande.

text

Mer läsning

Annons