Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bockbranden utlagd på Youtube

Polisen letade under lördagen efter bockbrännare, utan att hitta eller gripa någon.
På internetsidan Youtube lade en privatperson upp ett bildspel av hur det gick till när Gävlebocken antändes och brann ned.

Annons

En läsare som natten mot lördagen följde bocken på internet via kommunens webbkameror såg kort innan lågorna slog upp ur halmen sex personer som stod framför bocken.

Webbkamerorna är dock bara till för marknadsföring och för att folk över hela världen ska kunna följa bockens öde. Kommunen har inte tillstånd att lagra för att granskas i efterhand.

Under lördagseftermiddagen lade dock en privatperson som sparat de direktsända bilderna ut ett bildspel av hela antändningen och brandförloppet på internetsidan Youtube. Där gick det i går att se bocken från det att den antänds, flammar upp, står i ljusan låga och till slut bara är en svart förkolnad stomme.

Alla bilderna ligger inom ett intervall av fem minuter mellan 03.55 och 04.00 på morgonen.

Det går dock inte att exakt urskilja hur bocken antänds och vem som gjorde det. En grupp som ser ut att bestå av sex eller sju personer står vid staketet som omgärdar bocken. Vilka personerna är eller hur de ser ut är helt omöjligt att se på bilderna.

Polisen har inte så stora förhoppningar på att bilderna från webbkameran ska ha någon avgörande betydelse i utredningen.

– Man ser inte så bra, det är för dåliga bilder helt enkelt. Möjligen kan man se ungefär hur många personer som finns runt bocken, säger polisens förundersökningsledare Kennet Andersson.

I stället hoppas polisen på att den stora uppmärksamhet bockens tragiska öde har fått ska underlätta utredningen, antingen genom att någon skvallrar eller att bockbrännaren själv träder fram.

– Det var lite folk i farten, så flera iakttagelser kommer in. Vi håller en del förhör under söndagen, säger Kennet Andersson.

Eftersom bocken stod en bit ifrån byggnaderna runt Slottstorget fanns det ingen riktig spridningsrisk. Därför klassas dådet som grov skadegörelse och inte mordbrand som det talats om vid tidigare bockbränder.

Mer läsning

Annons