Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bockövervakningen polisanmäld

/
  • Bockvakten blir polisärende. Det privata säkerhetsföretaget Tarantsec med säte i Sundbyberg såg till att bocken klarade sig denna jul. Men Transportarbetareförbundet i Gävle är mycket kritiskt till Bockkommitténs val av företag och har gjort en polisanmälan.

Bocken överlevde julen.

Men nu polisanmäls företaget Tarantsec som skötte övervakningen.

Transportarbetareförbundet menar att rätt tillstånd saknades. Facket är också kritiskt till att Tarantsec saknar kollektivavtal.

Annons

Gävles rikskända julbock stod kvar i vinter. En av metoderna för att bocken inte skulle brännas ned var att anlita det privata säkerhetsföretaget Tarantsec med säte i Sundbyberg.

Men det har väckt ont blod hos Transportarbetareförbundet i Gävle – som är mycket kritiskt till Bockkommitténs val av företag.

Kenneth Johansson är ställföreträdande ordförande för Svenska Transportarbetareförbundet avdelning 11 i Gävle.

Han anser att företaget saknat rätt tillstånd för övervakningen. Skälet är enligt honom att Tarantsec endast har tillstånd att bedriva verksamhet med ordningsvakter. Men för det så krävs ett förordnande hos polisen – något som inte finns för övervakningen av Gävlebocken.

Saknar kollektivavtal

Kenneth Johansson är dessutom kritisk till att Bockkommittén, där Gävle kommun ingår, har anlitat Tarantsec som saknar kollektivavtal.

– Det är sorgligt att man har anlitat ett bevakningsföretag som inte verkar följa lagarna och som inte har kollektivavtal, säger han.

Han hänvisar till Länsstyrelsen i Stockholms län som beviljar tillstånden. Malin Ricknäs är länsjurist – och hon menar att facket kan ha rätt men att det inte alls är säkert.

– Det kan vara så. Om det är bevakning som har utförts så kräver det att företaget har auktorisation (läs: tillstånd) för det, säger hon, men medger att det kan finnas undantag om stat eller kommun är inblandad.

Viktig fråga för facket

Kenneth Johansson menar att frågorna är viktiga för Transportarbetareförbundet.

Men är det här så mycket att bråka om?

– Lagarna finns till av en anledning. Jobben ska utföras på ett seriöst sätt, det är viktigt för branschen. Kollektivavtalen är viktiga för att det inte ska ske lönedumpning, säger han.

Polisen fick anmälan i fredags. Enligt Bosse Sköld, kommissarie vid brottssamordningsroteln i Gävle, har de inte tagit ställning till om de ska gå vidare med anmälan.

– Det är en grymt udda händelse. Vi måste samla in uppgifter och därefter ta ställning till hur vi gör, säger han.

Mer läsning

Annons