Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boende i Sätra evakueras till baracker

Boende i Sätra kommer att erbjudas att bo i så kallade bostadspaviljonger – temporära baracker – som sätts upp på parkeringen under tiden som Sicksackvägen renoveras.

Annons

Gavlegårdarna har börjat med en omfattande upprustning på Sicksackvägen i Sätra, där stammar, fönster, el och ventilation ska bytas, och fasader, badrum och kök ska renoveras.

Dock saknar bolaget tomma lägenheter, så för att evakuera boende som inte vill bo kvar när lägenheten blir en byggarbetsplats, har de sökt bygglov för att sätta upp bostadspaviljonger på parkeringen. Paviljongerna är som baracker som byggs i två våningar, och om bygglovet beviljas gäller det i fem år.

– De är väldigt temporära, de är flyttbara och utformade ungefär som sådana här personalbodar man har vid byggen. Man ställer upp dem och sätter ihop dem med stickkontakter, säger Lars Bergmark på Gavlegårdarna.

Samhällsbyggnadsnämnden ska behandla bygglovsansökan på sitt sammanträde nästa vecka, och förvaltningen har föreslagit att bygglovet beviljas.

Lars Bergmark säger att paviljongerna bara ska stå kvar så länge som renoveringarna pågår. Om evakueringslösningen sedan har fungerat bra kommer Gavlegårdarna att flytta med paviljongerna till nästa område som ska renoveras.

En lägenhet på Sicksackvägen beräknas ta fyra till sex veckor att renovera, och det är under den tiden som de boende kan hyra en evakueringslägenhet för 1 500 kronor i månaden. De som vill får bo kvar gratis i sina nuvarande lägenheter medan renoveringen pågår.

Paviljongslägenheterna är grundmöblerade treor på 45 kvadratmeter.

– Vi ska se till att man får drägligt. Det är ett provisoriskt boende och det är lite trångt, men vi försöker göra så bra vi kan för dem som ska bo där, säger Lars Bergmark.

Gavlegårdarna räknar med att upp till fyra personer kan bo i en evakueringslägenhet. För större familjer kommer företaget att försöka hitta en annan lösning.

Mer läsning

Annons