Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boende på Östangård kan flyttas till Gävle

/
  • På Attendos nya äldreboende på Bomhus i Gävle finns balkong och även trädgård och utegym ska komma på plats. Här en rundtur för politiker.
  • Det finns många ljusa rum med ljuddämpande golv.
  • Det finns höj- och sänkbara kar.

Politikerna vill flytta äldre på mögeldrabbade Östangård till Attendo i Gävle. Det formella ansvaret för de äldre kan därmed hamna på Gävle kommun. I Älvkarleby riskerar 140 vikarier att få gå ner i arbetstid.

Annons

Politikerna är överens om att de äldre från Östangård ska flyttas till Attendos nya äldreboende i Bomhus så fort det går, men tidigast i september. Kostnaden blir 6,1 miljoner under år 2015 och 2016. Beslutet fattas av kommunfullmäktige 2 juli.

Vid introduktionen följer personalen med till Attendo, men sedan får de fast anställda jobba på andra ställen i kommunen. Attendo har egen personal. En del vikarier i Älvkarleby kan få minskad arbetstid, förklarade Marie Larsson (S) i onsdags, innan hon sjukskrevs och Jenny Jönsson Dahlberg (S) gick in som kommunalråd.

– Det känns tråkigt, men det här är en krissituation. Vi riskerar att tappa personalen till grannkommunerna, men hoppas att de söker sig tillbaka till oss senare, sa Marie Larsson.

Kommunen har 140 vikarier, motsvarande 67 heltidstjänster på ett år, inom vård och omsorg. De riskerar att få minskad arbetstid om det blir en flytt till Attendo på Bomhus i Gävle, enligt Marie Melin, chef för kommunens bemanningsenhet.

– Vi känner att vikarierna är oroade, det är tråkigt. Men det viktigaste är att lämna Östangård. En del har fått information av sin chef, en del får ett sms snart, med en inbjudan till möten i augusti, säger hon.

De äldre kommer inte behöva betala extra för att de bor på Attendo, som är dyrare än Östangård. Den kostnaden tar kommunen.

Däremot ser det ut som att de äldre som flyttar kommer att behöva skriva sig i Gävle, enligt Skatteverket första besked. Kommunen har vänt sig till experter för att få svar på vilka möjligheter det finns att de äldre kan fortsätta vara skrivna i Älvkarleby. En konsekvens kan bli att Gävle kommun får det formella ansvaret för de äldre. Nu är förhoppningen att få svar innan beslutet tas 2 juli.

Alternativet till Attendo är att bygga moduler, baracker, i Älvkarleby. Det skulle kosta kommunen 12,7 miljoner kronor under 2015 och 2016 och inflyttningen skulle dröja ytterligare flera månader.

En konsultfirma jobbar med förslag om vad ska göras med de slitna äldreboendena Östangård och Tallmon och hur framtidens äldreboenden ska se ut. Det finns inget datum när utredningen ska vara klar, enligt Bert-Ola Dahlgren, samhällsbyggnadschef.

Kenneth Holmström (M) vill satsa på nya lokaler för kommunens äldreomsorg vid Tallmon i Skutskär för att öka effektiviteten och förbättra arbetsmiljön. Därmed skulle verksamheten vid Östangård minska. Även Marie Larsson (S) och Jenny Dahlberg Jönsson (S) såg positivt på det, men ville avvakta utredningen.

LÄS MER:

Så blir nya äldreboendet i Bomhus

Efter mögelangrepp – Attendo kopplas in

Östangård ska rivas – se mögelbilderna

Personal får astma av mögel på äldreboendet

Mer läsning

Annons