Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boenden ska skonas

Det väntas nedskärningar i hela Gävle kommun nästa år. Men Birka Halvvägshus, Hemstagården och Familjeboendet i Bomhus ska skonas.
Det framgår av förslaget till ekonomiska ramar som ska upp i kommunfullmäktige om en vecka.

Annons

I dag håller den politiska majoriteten i Gävle presskonferens om deras prioriteringar för Gävle kommun de närmaste fyra åren.

Det kommer att handla om dystra skatteprognoser som visar lägre inkomster än tidigare och om frysta statsbidrag. Följden blir ett generellt sparbeting för alla nämnder på 4 procent. Men det finns vissa undantag.

Carina Blank, kommunstyrelsens ordförande, vill undersöka möjligheten att ge extra pengar till socialnämnden för att undanröja nedläggningshoten mot de boenden som tidigare har presenterats på en lista med socialtjänstens sparförslag.

– Vi vill inte ta bort några boenden. Det skulle slå så oerhört hårt mot individer som inte har någon annan möjlighet till bättre livsföring. Om vi skulle ta bort alla boenden i Gävle skulle vi få ökade kostnader ändå. Socialnämnden vill verkligen inte göra det och då tycker jag att det är viktigt att få säga det redan nu, säger Carina Blank.

Även bygg- och miljönämnden förslås också dispens från det generella sparkravet. I det fallet handlar det om att ha beredskap för när konjunkturen vänder och kunna erbjuda lediga tomter och mark till företag och privatpersoner. Det är något som politiker och tjänstemän lärde sig av den förra lågkonjunkturen.

– När den här konjunkturen vänder ska vi vara beredda, säger Carina Blank.

I övrigt vill hon inte i förväg avslöja vilka prioriteringar som den politiska majoriteten i Gävle vill göra de närmaste åren.

Trots lågkonjunkturen fortsätter Gävle kommun att planera för framtida byggprojekt. I förslaget finns 44 miljoner kronor reserverade för utvecklingen av Strömvallen 2013. Även utvecklingen av stadsbiblioteket finns med i form av 117 miljoner kronor 2015-2016.

15 juni ska kommunfullmäktige fatta beslut om hur mycket pengar nämnderna får nästa år. Det fastställs slutgiltigt i november.

Mer läsning

Annons