Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokstavsresan: A som i Apa

/

I sommar kan du följa vår serie Bokstavsresan, som sträcker sig från A till Ö över Arbetarbladets utgivningsområde. Först ut är A som i apa.

Annons

Nya schimpansen Tjobbe ska bli kär i Linda och Maria Magdalena är det tänkt.

Tjobbe är en Västligschimpans och kommer från en djurpark i Ungern. Så han och Linda och Maria Magdalena kan det avlas på för de är av samma sort. Djurparkerna och arterna är som en genbank för djuren i det vilda.

Hannarna Santino och Tjobbe har under våren introduceras för varandra, då leker de tafatt, plockar på varandra och stoppar in handen i den andres mun.

– Det är ett beteende som de gör när det ska fjäskas och de visar stora tecken på att de trivs med varandra, säger Natalie Magnusson som är djurvårdare och primatansvarig i Furuviksparken.

– Speciellt Manda och Selma tycker om att busa med barnen som besöker parken. Då brukar de, när de är inne, springa mot rutan och försöka skrämma barnen. Och Selma showar gärna lite extra för att få uppmärksamhet, säger Natalie.

Schimpanserna är närmare släkt med oss än Gorillan, 98.6 av generna delar de med människan.

– De har känslor precis som vi de blir glada, besvikna och rädda som oss människor. Och på natten när de sover riktigt djupt kan man höra hur de snarkar, berättar Natalie.

NÄSTA DEL: B som i bokskog

Mer läsning

Annons