Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bolltrollaren på torget

/

Han har uppträtt internationellt, spelat in reklamfilm och imponerat på Zlatan. Men några gånger i veckan kan Gävleborna se 23-årige fotbollsfreestylaren Tom Karlsson visa upp sina tricks på Stortorget.

– En del kallar det sport, jag kallar det underhållning, säger han.

Annons


Som ringar på vattnet. Så kan man även beskriva hur ryktet om Tom Karlssons bollkonster spred sig, och hur det satte snurr på hans karriär som fotbollsfreestyler. I dag kan 23-åringen försörja sig på det.
Allt började med Lilla Sportspegel för sju år sedan, när Zlatan Ibrahimovic visade upp ett trick i programmet.
– Jag tyckte det såg skithäftigt ut och ville testa, berättar Tom.
På en vecka hade han lärt sig tricket och hittade på nya. Och så fortsatte det.
En dag fick han en förfrågan från Tobo-Örbyhus FF om att visa upp sina tricks. Det ledde till en uppvisning på en fotbollscup i Gimo med lag från hela Sverige, vilket ledde till en på Dalecarlia Cup i Borlänge med lag från hela världen.
– I början var jag nervös, men det handlar bara om att man inte är säker på det man gör, säger han.
35 000 på Irland
I dag har han hunnit med att uppträda flera gånger internationellt, bland annat inför en publik på 35 000 på Irland och under fotbolls-EM i Österrike 2008. Han har också varit med i vinjetten till Fotbollskväll och imponerat på Zlatan under ett uppträdande i samband med en landskamp.
Betalningen, som från början var en hundring och en varm korv, har ökat i takt med att han blivit bättre. Nu kan han ta 5 000 kronor för en större uppvisning.
När han står på Stortorget, vilket han gör cirka två gånger i veckan, får han i snitt in 200 kronor på två timmar. Under lönehelg kan det bli det dubbla. Det mesta han tjänat är 800 kronor, men då stod han i fem timmar.
Siktar på mera
För att utvecklas har han sedan två år tillbaka skapat koreografier, som blandar fotboll, basket, street- och breakdance, och gör tricken i takt med musiken.
– Det har varit som en nytändning för mig, säger han.
Nu är målet att bli ännu bättre, få större uppträdande och även starta en utbildning i fotbollsfreestyle i framtiden.
– Jag har långt kvar innan jag är nöjd, konstaterar han.

Mer läsning

Annons