Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bombgrupp akut till Hamrånge

Smällen ljöd över hela Hamrångebygden. Från Norr- sundet, Häckelsäng, Hagsta och Bergby rapporterades om hus som skakat och rutor som skallrat. Det fanns till och med de, som sprang ner i källaren efter smällen. Vad var det som hände?

Annons

Mitt i Bergby ligger det så kallade kommunförrådet. Byggnaden ska säljas inom kort, och när urstädningen skulle ske, så dök frågor upp angående den sprängkista som funnits sedan huset byggdes i mitten av femtiotalet.

– Det är en riktig sprängkista i stål, gjuten i betongfundament. I den fanns gammal dynamit och nyare dynamex. Gammal dynamit kan avge nitroglycerin, eller pulvriseras, och så var det i det här fallet, berättar Stefan Eriksson, utredningssamordnare på Gästrikevatten AB.

Bombsäkert släp

Stefan ringde polisen i Gävle, som omedelbart kontaktade bombgruppen i Stockholm.

Det dröjde inte länge innan styrkan med specialbil och bombsäkert släp var i Bergby. Gävlepolisen kom för att sköta avspärrningarna.

Dessförinnan hade Stefan sonderat terrängen efter en plats där 15 kilo dynamit kunde detoneras utan risk för allmänheten. Det var inte tal om att transportera sprängämnena någon längre sträcka, det ansågs alldeles för instabilt.

Ostkustbanan stängdes av

– Vi enades om ett grustag uppe på Heden. Närmaste hus var 700 meter bort, men däremot blev polisen tvungna att stänga av ostkustbanan för tågtrafik under aktionen, säger Stefan Eriksson.

För att inte behöva stänga av tågtrafiken vid mer än ett tillfälle, så beslutade sprängarna att allt skulle ske i en enda smäll.

Dynamittransporten från centrala Bergby upp till Heden skedde i tre etapper då vägarna stängdes av. Sista lasten gick iväg 22.15. Männen i bombdräkterna svettades floder under arbetet som pågick under flera timmar, säger Stefan Eriksson.

Någon gång efter 22.30 smällde det rejält. Något som gav genklang i större delen av bygden.

Mer läsning

Annons