Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bönanbjörnen kan ha dödats av tåget

En björn blev på måndagskvällen påkörd av ett tåg i närheten av Forsby norr om Gävle. Den dog på platsen.

Om det rör sig om samma björn som polisen redan beslutat ska skjutas är i nuläget oklart.

Annons

Om det rör sig om samma björn som polisen redan beslutat ska skjutas är ännu oklart.
– Vi kan varken bekräfta eller dementera i nuläget. Björnen fraktas nu till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala för analys, säger Daniel Hansson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.
SVA får även bilder skickade till sig för att försöka matcha dem mot björnkroppen. På så sätt kan de eventuellt avgöra ifall det är den björn som polisen beslutat att avliva efter att den rört sig alltför orädd i närheten av människor på Norrlandet.
Svårt att fastslå
Trots att den björnen var lätt att känna igen, med sin ljusa päls och ljusa ramar, kan det bli svårt att fastslå med säkerhet att det är samma.
– I nuläget vet inte jag i vilket skick den är. Den kan ju se ut hur som helst om den blivit påkörd av tåget, men förhoppningsvis kan man jämföra storleken och andra typiska drag, säger Daniel Hansson.
Det kommer enligt honom ändå visa sig de närmaste dagarna om det handlar om samma björn beroende på om det kommer in fler observationer om en närgången björn eller inte.
– Vi är väldigt intresserade av björnobservationer. Det kan vara att hunden uppträder onormalt eller vad som helst. Ring hellre en gång för mycket än en för lite, säger Daniel Hansson.
Den påkörda björnen var en hane. Vilket kön björnen som synts på Norrlandet har vet ingen säkert.

Mer läsning

Annons