Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgerliga oppositionen emot skattehöjningen

Oppositionsledaren Patrik Stenvard (M) tycker att det är onödigt att höja landstingsskatten.

– Så här kan vi inte hålla på varje år, säger han.

Vänsterns Alf Norberg är med på att höja skatten men kritiserar i stället de avgiftshöjningar som nu föreslås.

Annons

Från borgerligt håll får landstingets majoritetspartier som väntat ingen uppbackning för sitt förslag om att höja skatten med 30 öre nästa år.

– Vi kan inte hålla på och höja skatten varje år. Det är heller inte nödvändigt inför 2010, säger Patrik Stenvard.

Han anser att det med regeringens löfte om 90 miljoner kronor i extra statsbidrag till landstinget Gävleborg ändå är fullt möjligt att få ihop en acceptabel budget.

– Vi kommer att lägga ett budgetförslag utan skattehöjning men med mer besparingar på administration och läkemedel. Dessutom finns det en del att göra på TRU-nämnden (tillväxt och regional utveckling), som är helt fredad i majoritetens förslag.

Även Folkpartiet, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet väntas gå emot majoritetspartiernas förslag om skattehöjning. Men det gör inte Vänsterpartiet.

– Redan i juni föreslog vi att landstinget skulle börja jobba mot höjd skatt. Då blev det avslag. Men nu kryper de till korset en efter en. Särskilt intressant är att Björn Brink är en av dem som står bakom förslaget, tycker oppositionsrådet Alf Norberg.

Han menar att majoritetspartiernas agerande är ett resultat av det inte blivit någonting av de kraftfulla åtgärder som de tidigare aviserat.

– De tog exempelvis fram en strategisk plan för att sedan själva begrava den efter bara två veckor.

Vänstern avser att ställa sig bakom en skattehöjning. Men exakt hur stor skattesats partiet vill ha kan inte Alf Norberg precisera för dagen.

Majoritetspartiernas förslag om stora avgiftshöjningar och sänkta glasögonbidrag för barn är Vänsterpartiet desto mer kritisk mot.

– Jag skulle tänka mig att vi kommer att ha ganska mycket synpunkter på det. Avgiftshöjningar är inget solidariskt sätt att finansiera sjukvård på. Det är bara ett sätt att klämma åt vissa grupper.

Mer läsning

Annons