Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsrättshavare i Knagge fick rätt i HD

Två medlemmar i bostadsrättsföreningen Knagge behöver inte själva betala standardhöjningen som renoveringen efter CH-branden medförde. Det bestämde Högsta domstolen på torsdagen.

Annons

Tvisten har pågått i fem år. När bostadsrättsföreningen renoverade de sex mest skadade lägenheterna efter CH-branden gjorde försäkringsbolaget ett så kallat åldersavdrag. Föreningens styrelse höll ett extra årsmöte som bestämde att de berörda medlemmarna själva skulle betala åldersavdraget. Motivet var att de fick en standardförbättring som de sedan kan få betalt för om de säljer.

Men två medlemmar motsatte sig det och tvisten hamnade i tingsrätten som gav föreningen rätt. Medlemmarna skulle själva betala.

Men hovrätten som kom till en annan slutsats. Föreningen får stå för hela kostnaden. Eftersom det saknades prejudicerande domar på området lyckades föreningen sedan få prövningstillstånd i Högsta domstolen. Men HD fastställde i går hovrättens dom.

HD konstaterar att föreningen egentligen inte är skyldig till annat än att återställa lägenhetens standard efter en skada. Men ofta är i praktiken enda alternativet att återställa till nyskick. Och den extra kostnaden är lägenhetsägaren inte skyldig att betala, kom HD fram till.

För bostadsrättsföreningen Knagge återstår nu att ta ställning till hur man ska göra med de fyra övriga medlemmar som har accepterat åldersavdraget, men som enligt HD-domen inte hade behövt göra det.

– Jag vet inte hur det blir. Vi måste ta upp det i styrelsen, säger ordföranden Christer Fahlstedt, som själv har en av de fyra lägenheterna.

Mer läsning

Annons