Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Böter ingen lösning bland nedskräpande bärplockare

/
  • En lösning behövs. Mikael Hedström, polisens presstalesman talar för att det borde diskuteras fram en lösning som passar alla parter på riksdagsnivå gällande lagar och regler kring bärplockarna.

Bärplockarna är i Gävleborg igen, och många boende i områden där bärplockarna finns är oroliga för inbrott och nerskräpning.

– Vi måste få till en diskussion, helst på riksdagsnivå, för att få fram en lösning som är bra för alla parter, säger Polisens presstalesman Mikael Hedström.

Annons

Tidigare år har nerskräpning i lägren där bärplockarna bor varit ett stort problem, och fritidshusägare har även varit oroliga för fler inbrott.

Men enligt Mikael Hedström finns inga bevis för att det främst är bärplockare som gör inbrott i fritidshusen.

– Visst finns det en viss ökning av olika brott i fritidshus, men vi kan inte säga att bärplockare är gärningsmännen eftersom inga bevis finns. Vi förstår de boendes oro och försöker komma åt problemet, men ingen bärplockare har gripits, säger han.

När det gäller nerskräpningen följer Polisen olika läger, men har inte gjort någon avhysning än. Mikael Hedman tror inte på bötfällning av bärplockare för nerskräpning.

– Det är bara att flytta problemet någon annanstans.

Vad tror du om idén att kommunen ordnar fasta läger till bärplockarna med bra sanitetsförhållanden, sopcontainrar med mera?

– Det vore jättebra och borde diskuteras mellan alla inblandade: markägare, kommunen, Polisen och Arbetsmarknadsstyrelsen. Riksdag och regering borde även diskutera detta. Man måste också fråga sig varför de här människorna är här och hur de lever?

– Vi i Sverige vill ha blåbärssylt på våra bord, men vi måste se till att de människor som plockar bären vi äter också har skäliga levnadsförhållanden och bra arbetsvillkor.

Mer läsning

Annons