Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra betyg till länets bibliotek

Sveriges bibliotek får allt färre besökare, men biblioteken i Gävleborg tappar mindre än genomsnittet. Ny statistik visar också att utbudet av barnböcker, tidsskrifter samt ljud- och bildmaterial är ett av de bättre i landet.

Annons

För tredje året i rad sammanställer Svensk Biblioteksförening jämförande statistik mellan bibliotek i olika delar av landet. Undersökningen som baseras på siffror från 2007 visar att biblioteken i Gävleborg har många besökare i jämförelse med riksgenomsnittet. Då har ändå besöken minskas från 8,8 besök per invånare till 7,9 besök per invånare och år.

Utbudet av barnböcker har blivit större och antalet ljudböcker, filmer och cd-skivor har ökat. Här ligger Gävleborg i framkant, vilket ger beröm från föreningen Svensk Biblioteksförening - en ideell organisation som enligt sig själva verkar för ett bibliotekssystem av hög standard.

– Det är viktigt att inte slå av på ambitionerna att skapa moderna bibliotek som välkomnar alla, säger generalsekreterare, Niclas Lindberg.

Föreningen anser dock att den nationella samordningen av bibliotekens utveckling är bristfällig. De menar att problemet är att lokala initiativ inte omsätts i nationella program och att invånarnas tillgång till biblioteksservice blir ojämn.

– För att ge biblioteken bästa möjliga förutsättningar att vara effektiva redskap både för individer och för Sverige som kunskapsnation behövs en nationell bibliotekspolitik, säger Niclas Lindberg.

Mer läsning

Annons