Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bräcklig rödgrön valseger kan fortfarande spricka

/
  • Gävles kommunalråd Carina Blank kände sig trött och sliten dagen efter valnatten som innebar kast mellan hopp och förtvivlan. När alla valdistrikt var räknade hade dock de rödgröna egen majoritet med ett mandat, men cirka 1 000 röster som återstår att räkna kan ändra hela bilden.

De rödgröna ser ut att få egen majoritet och behålla makten i Gävle. Men de drygt 1 000 röster som fortfarande återstår att räkna kan stjälpa hela lasset.

– Det är ett så oklart läge att det är omöjligt att veta något just nu, säger kommunalråd Carina Blank (S).

Annons

Valnatten var oerhört oviss för alla kommunpolitiker i Gävle. I takt med att kommunens 52 valdistrikt rapporterades in pendlade majoritetsfördelningen fram och tillbaka. Länge såg det ut som att Sverigedemokraterna skulle bli vågmästare, men till slut hade de rödgröna (S, V och MP) ändå skrapat ihop till 33 av de 65 mandaten i kommunfullmäktige och fick därmed egen majoritet. Men läget är så jämnt att de drygt 1 000 röster som räknas på onsdag, bland annat söndagens förtidsröster och utlandsrösterna, kan förändra majoritetsförhållandet.

– Tippar det över ett mandat är det inte bra. Gör det inte det så är det bra. Allt är fortfarande så rörigt att vi får vänta med att ta ut något i förskott. Men får vi ett läge som det ser ut i dag fortsätter vi helt klart för vi har ett samarbete som vi gillar, säger Carina Blank.

Vad gör ni om Sverigedemokraterna tar ett mandat och blir vågmästare?

– Vi får vänta på det färdiga resultatet, men om det väger över utgår jag från att man hittar en annan lösning. Vi snurrar alla scenarier i huvudet just nu.

Hon tycker att osäkerheten kring SD:s vågmästarroll lokalt inte är lika oroande som i rikspolitiken.

– I kommunstyrelsen finns alla partier med som har tillräckligt många mandat. Det gör att man kan hitta majoriteter redan där och inte behöver hamna i det här desperata läget som en regering gör.

Carina Blanks analys av Socialdemokraternas dåliga valresultat handlar om att man inte har nått ut med kommunikation till medborgarna. Hon anser att man måste tänka över hur folkrörelsearbetet kan bedrivas på ett bättre och med effektivt sätt.

Moderaterna gjorde ett bra val i Gävle och har över 27 procent av rösterna. Ändå får alliansen se sig besegrad i striden om makten i kommunhuset.

– Det är bara att gratulera de rödgröna till att de sitter kvar. Jag är glad att Sverigedemokraterna inte verkar hamna i vågmästarroll. Nu kommer de inte att ha något inflytande i Gävle kommun, säger oppositionsråd Inger Källgren Sawela.

Mer läsning

Annons