Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brand på Stora Enso självslocknade

En brand i ett ställverk på Stora Ensos fabrik i Skutskär upptäcktes av en slump av en elektriker. Utrymmet var inte utrustat med brandlarm. Lyckligtvis självslocknade brandhärden.
– Det var tur, annars hade det blivit lite jobbigt eftersom mycket styrs därifrån, säger styrkeledaren Hans Welander på räddningstjänsten.

Annons

Enligt räddningstjänsten var det jätterökigt när elektrikerna gick in i ställverket panna 5 på tisdags förmiddagen.

– Det är aldrig kul när det brinner i elektrisk utrustning. Elektricitet och vatten går ju inte så bra ihop, säger Hans Welander. Det hade blivit ett mödosamt arbete att släcka branden eftersom ställverket dessutom ligger högt upp i byggnaden. Det stora problemet nu var dock att utrymmet inte var larmat. Därför gick inte det automatiska brandlarmet.

– Larm borde finnas. Det har nu gjorts en anmälan och det kommer att sättas upp ett brandlarm där omgående.

Under eftermiddagen gjorde räddningstjänsten i Skutskär en genomgång av andra lokaler på Stora Ensos fabrik, och fann inget att klaga på.

Birgitta Johansson är informationsansvarig för Stora Enso. Hon säger att det inte finns något larm på platsen eftersom det är ett så pass litet utrymme och brandfaran är låg.

– Det är mer ett kopplingsskåp än ett ställverk och på de små utrymmena finns mindre säkerhetsutrustning, säger hon.

Den bedömningen görs tillsammans med försäkringsbolaget.

– Försäkringsbolaget har bestämt att det ska vara så här eftersom brandfaran är så pass låg. Men bedömningar kan ändras, säger Birgitta Johansson.

Mer läsning

Annons