Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Branden på Öster förbryllar polisen

/
  • Under utredning. Polisens tekniker utreder nu branden på Öster, där en man och en kvinna skadades allvarligt. Ännu finns ingen tydlig orsak till hur branden började.

Tillståndet för den 31-åriga trebarnsmamma som skadades i branden på Öster på lördagen är fortfarande livshotande. Enligt uppgift har hon 80-procentiga brännskador.

Annons

Polisen vet ännu inte hur branden började, men den var koncentrerad till badrummet och hallen.
– Mannen har själv sagt att de skulle grilla, men det fanns inte någon grill i lägenheten. Vi har tagit kläder i beslag och vi ska nu se om det finns spår av tändbara vätskor på dem, säger förundersökningsledaren, Bo Westergren.

Uppgifter från pappan i familjen som skadades i branden på Öster på lördagen talar för att familjen ska ha använt en gasolgrill.
Vittnesuppgifter gör dessutom gällande att det luktade gasol.

Eftersom det var i badrummet och hallen det brann drog polisen först slutsatsen att man tänt grillen där och att det då börjat brinna. Dessutom var duschdraperiet helt sönderbrunnet.


Men i den tekniska undersökningen på söndagen hittade polisen varken någon grill eller någon gasol i lägenheten.
– Det finns ingen grill. Det finns ingenting alls som kan ha börjat brinna, säger Bo Westergren.

Han menar att lukt som man har känt skulle kunna vara tändvätska eller något annat lösningsmedel.
– Vi har gjort en del beslag, bland annat kläder som sjukvårdspersonalen klippte bort från de brännskadade, vi får se om det finns spår av brännbara vätskor på dem, säger Bo Westergren.En källa med insyn i utredningen säger till Arbetarbladet att polisen är konfunderad.
Mamman är den som har allvarligast brännskador och man funderar över om branden har tagit fart i hennes kläder och sedan spridits med henne när hon rört sig i lägenheten.
Branden var tydligt koncentrerad till badrummet och hallen.Mammans tillstånd är kritiskt och sent på söndagskvällen låg hon fortfarande i respirator på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Enligt uppgift med brännskador på 80 procent av kroppen.

Även pappan finns kvar på sjukhuset. Han har allvarliga brännskador på över 30 procent av kroppsytan, men hans tillstånd uppges vara stabilt.
De tre barnen, varav ett spädbarn och de andra två under fem år mår, enligt polisen, ganska bra.
De fick lättare rökskador och tas nu omhand av en släkting.

Det finns misstanke om brott med rubriceringen allmänfarlig vårdslöshet, men eftersom båda föräldrarna har legat nedsövda på sjukhus har ingen av dem kunnat höras.
Inga vittnen vid medvetande

En granne hjälpte familjen att ringa 112, men det finns inga vittnen till hur själva branden började. Därför kan bli svårt att utreda orsaken.
Mannen kommer troligtvis att kunna höras, men barnen är för små för att kunna berätta om händelsen.

Polisen ska tala med rökdykare och sjukvårdspersonal som var med vid räddningsinsatsen och planerar också att knacka dörr bland grannarna.

Mer läsning

Annons