Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandmännen vill stoppa besparingar

/
  • behöver mer pengar. Fackrepresentanterna Kjell Wendin, Johan Melin, Anders Lindborg, Thorleif Gustavsson och Lars-Peter Svensson på Gästrike räddningstjänst anser att besparingskravet på 11,7 miljoner kronor är orimligt. ”Det kommer att ta längre tid för den nödställde att få hjälp i framtiden”, säger Kjell Wendin.

– Det här får enorma konsekvenser för dem som behöver hjälp. Vi måste sänka ambitionsnivån och kan inte göra ett bra jobb.


Det säger Johan Melin, ordförande i fackklubben SKTF på Gästrike räddningstjänst.


Fackrepresentanterna kräver nu att besparingskravet på 11,7 miljoner för räddningstjänsten sänks.

Annons

Arbetarbladet har tidigare skrivit om nedläggningarna som väntar Gästrike räddningstjänst. Räddningschefen Mats Granat har fått i uppdrag att ta fram ett förslag för att spara 12 procent av budgeten, alltså 11,7 miljoner kronor. Förslaget innebär bland annat nedläggning av räddningsstyrkorna i Österfärnebo och Rörberg.

– Vi anser att besparingskravet är orimligt. Vi har redan nu minimibemanning för att leva upp till lagen om skydd mot olyckor, säger Johan Melin.

Orsaken till besparingarna är bland annat ökade kostnader för pensioner, bildandet av deltidskåren i Skutskär samt ett beräknat underskott på cirka 1 miljon kronor för 2008.

Sammanlagt ska 19 heltidsanställda och 14 deltidsanställda bort från räddningstjänsten. Men den samlade åsikten är att kommuninvånarna är de som blir mest lidande.

– Det kommer att ta längre tid för den nödställde att få hjälp i framtiden, säger Kjell Wendin, representant för Kommunal på kåren i Skutskär.

– Mest drabbat blir Österfärnebo där det kommer att ta 27 minuter innan man får hjälp eftersom styrkan måste åka från Hedesunda, säger Thorleif Gustavsson på Brandmännens riksförbund i Gästrikland.

Förra veckan beslutade Statens räddningsverk med länsstyrelsen att en nedläggning av Korpilombolo brandstation i Norrbotten är olaglig eftersom invånarna där inte skulle kunna få nödvändig hjälp i tid. Det beslutet är prejudicerande för hela landet och facken kommer nu att använda det som ett argument mot att lägga ned kåren i Österfärnebo.

– Man ska inte bemanna efter ekonomiska resurser utan efter de risker som finns, säger styrkeledaren Lars-Peter Svensson.

Besparingarna väntas ge full effekt till budgetåret 2010 och den första förändringen sker 1 juli 2009 med Skutskärs nya deltidskår. På fredag hålls ett möte med politikerna i förbundets direktion och 12 december ska beslut för 2009 års budget fattas.

Fackförbunden har ett alternativt förslag för att spara pengar, men vill inte gå ut med det ännu.

– Politikerna måste sänka besparingskravet, säger Thorleif Gustavsson.

Mer läsning

Annons