Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brasse är polisens bästa vän

/
  • Brasse tar rast i gräset efter att ha slutfört sina uppgifter.
  • Polisens hundförare Jan-Olov Bäckman.
  • Brase markerar att han hittat ett spår genom att lägga sig ned och peka med nosen mot sitt fynd.
  • Att jobba är inget som avskräcker Brasse. Tvärtom blir han ivrig när det är dags för en ny arbetsdag av nosande.

För polisen kan en stor brandplats ta veckor att undersöka. Men för specialsökhunden Brasse - tar det en kvart.
– Han är oerhört effektiv, säger hundföraren Jan-Olov Bäckman.

Annons

Blåvit polistejp vajar i vinden när brandtekniker Per Ringqvist och Jan-Olov Bäckman går innanför avspärrningarna. Strax före dem rör sig deras fyrfotade medhjälpare snabbt framåt med nosen i marken. Han viftar intensivt på svansen.

Han heter Brasse och är en av elva unika polishundar i Sverige, expert på att hitta brandvätskor och spåra brandens källa.

För bara någon månad sedan blev han certifierad som brandhärdshund efter en ettårig utbildning och ett svårt slutprov. Han utgår från Gävle - men kan få uppdrag runtom i Sverige.

– Han nosar upp källan till de lättantändliga vätskorna så att vi snabbt kan ta ett exakt prov som skickas till analys. Han kan känna doften flera månader efter att den först kom dit, säger brandtekniker Per Ringqvist.

Att ägna hela dagarna åt att lukta på cancerframkallande ämnen såsom bensin innebär risker. Den förra brandhärdshunden dog i cancer.

Men i gengäld kan ett snabbt uppklarat brott förhindra att fler liv går till spillo.

Och han älskar sitt jobb.

– Brasse brukar hoppa ur bilen och bli väldigt ivrig när han vet att han ska få jobba, säger Jan-Olov Bäckman.

På torsdagen är polisen på plats för att undersöka branden som utbröt i en vägg på tisdagen vid högskolan. Brasse nosar snabbt på den svedda fasaden men markerar inte och hittar inget av värde den här gången.

– Oftast söker man med hundarna först efter någon dag om det har brunnit, för att de inte ska skada nosen eller bränna tassarna, säger Per Ringqvist.

Fenomenet med brandhärdshundar är relativt nytt i Sverige. Per Ringqvist jobbade för tio år sedan på räddningstjänsten under den omfattande CH-branden. Han minns att det då förmodligen var en av de första gångerna som brandhärdshundar användes i Gästrikland.

– Hundarna är till jättestor nytta för oss nu för tiden. Brasse kan hitta spår med millimeterprecision, säger han.

Brasse började livet som familjehund i Piteå men när familjen sålde honom hittade polisen och hundföraren Jan-Olov Bäckman annonsen.

– Jag såg att han hade rätt energi i blicken. När vi testade honom visade han sig vara väldigt snabblärd och duktig, säger Jan-Olov Bäckman.

Eftersom Brasse bor hemma hos sin skötare blir det viktigt att hålla skillnad på arbete och fritid. Men det har hunden inga problem med. Han hoppar lekfullt omkring under Arbetarbladets besök. Mikrofonen som sträcks fram tror Brasse är en boll som han glatt börjar tugga på.

För att demonstrera Brasses färdigheter placerar poliserna ut en droppe bensin. Det tar bara minuter innan Brasse lägger sig på mage och markerar fyndet med att peka med sin nos exakt på det millimeterstora området.

Mer läsning