Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på arbetskraft

Stora pensionsavgångar i kombination med att få ungdomar kommer ut på arbetsmarknaden kan leda till stor brist på arbetskraft de kommande åren.

Annons

I synnerhet i Gävleborg. Och i synnerhet inom vård och omsorg.

Det visar den utredning av generationsväxlingen som Arbetsförmedlingen har gjort.

Man har tittat på hur många som går i pension och jämfört det med antalet nya personer som kommer ut på arbetsmarknaden – ungdomar och inflyttade.

Och det är bara i storstadslänen – Stockholm, Västra Götaland och Skåne – som tillskottet av ny arbetskraft är lika stort som tappet när 40-talets stora årskullar går i pension.

Gävleborg hör till de fyra län där läget är som sämst. Det är alltså betydligt fler äldre som går i pension än vad det finns unga

5 500 färre

I Gästrikland och Älvkarleby minskar arbetskraften med 5 500 personer de kommande 15 åren. Största delen av tappet sker redan de närmaste fem åren.

Allra störst är pensionsavgångarna inom den offentliga sektorn – bland annat i sjukvården och barn- och äldreomsorgen. Risken är alltså att det inte finns folk nog att ta hand om alla de som blir gamla och sjuka.

Det innebär också att den så kallade försörjningsbördan ökar. Att allt färre som jobbar ska försörja allt fler.

– Tidigare har vi fått tillskott av utrikesfödda men det minskar dessvärre också, säger Bo Gustavsson från Arbetsförmedlingens analysavdelning.

Alla som kan ska ha arbete

Utmaningen blir nu att se till att alla de som kan jobba verkligen kommer i arbete. Att de som kommit hit från andra länder verkligen får en chans att komma ut på arbetsmarknaden och att ungdomar skaffar sig rätt utbildning så att de kan ta de jobb som finns.

– Inom vård och omsorg kommer det att finnas jobb och då är det klokt om unga utbildar sig inom det. Ingenjörsutbildningar är heller inget dåligt alternativ, säger Bo Gustavsson.

– Vi satsar också på SFI, svenska för invandrare, som kombineras med yrkesutbildning inom vård, teknik och service, säger Charlotte Humling som är chef för Arbetsförmedlingen i Sandviken.

I Gästrikland är läget tuffast i Hofors medan Gävle – som har en yngre befolkning – har ett bättre läge.

Mer läsning

Annons