Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på id-handlingar skapar lång väntan i häktet

I 99 fall av 100 är det brist på identitetshandlingar som gör att utlänningar blir sittande långa tider i migrationsverkets förvar eller i häkte i väntan på utvisning.
– De har inga papper och vägrar att medverka i att skaffa nya. Så är det nästan alltid, säger Willy Aflarenko, chef för gränspolisen i Gävle.

Annons

Arbetarbladet berättade i går om kritiken mot att utlänningar som ska utvisas placeras i häktet bland brottsmisstänkta personer, trots att de själva inte har begått några brott. Skälet till häktesplaceringen är oftast att de har försökt rymma från migrationsverkets förvar, eller att de på något sätt anses farliga för sig själv eller omgivningen.

Många kan vara inlåsta långa perioder i väntan på utvisning. I häktet i Gävle sitter nu en man sedan i maj.

Det är gränspolisen som har ansvaret för att verkställa de utvisningsbeslut som migrationsmyndigheter och domstolar har fattat. Det gäller både de utlänningar som sitter i migrationsverkets eget förvar och de som placerats i häktet.

Lång process hitta identitet

Enligt Willy Aflarenko är det svårigheterna att fastställa deras identitet som skapar de långa väntetiderna.

– De har inga identitetshandlingar och vägrar att hjälpa till att skaffa nya. De hoppas att vi inte ska lyckas hitta deras identitet, för att undvika att utvisas.

Polisen måste ofta kontakta myndigheterna i flera olika länder innan identiteten fastställs, och det kan ta flera månader.

– Fick vi bara fram passhandlingar skulle vi snabbt tömma både förvar och häkte, säger Aflarenko.

Under de senaste tre åren har gränspolisen i Gävle fått ge upp och släppa två utlänningar, som man inte har kunnat identifiera. Då uppstår hinder för verkställighet och ärendet bollas tillbaka till migrationsverket.

Mer läsning

Annons