Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på stimulansLex-Sarah-anmält

Äldreboendet Fleminggatan 13 tog inte tillräckligt allvarligt på en äldre mans behov av aktiviteter. Därför gjorde en handläggare en Lex Sarah-anmälan, där hon varnade för att brist på stimulans kan leda till försämring.

Annons

Gävle kommuns omvårdnadspersonal är inte bara skyldiga att ta hand om de rent fysiska behoven hos gamla och funktionshindrade. De ska även se till att de har en meningsfull vardag, och utifrån varje individs behov planera för olika former av stimulans och aktiviteter.

Fungerar inte bra

Det här har inte fungerat tillräckligt bra på Fleminggatan 13, som är ett äldreboende för personer med psykiskt funktionshinder. Det menar en biståndshandläggare som i augusti skrev en Lex Sarah-anmälan om missförhållanden i vården. Hon påpekar att personalen uppmärksammat en mans särskilda behov av aktiviteter men ändå inte planerat eller utfört åtgärder.

”Uteblivenhet av åtgärd medför risk för utanförskap, svår social isolering, brist på stimulans vilket kan orsaka försämring” skriver hon.

Kommit olika långt

Lena Yngvesson är chef för boende och stöd för personer med psykiska funktionshinder. Hon säger att det är olika långt hur olika boenden har kommit i arbetet med att ordna sysselsättning utifrån individernas behov.

– Det här att planera för aktiviteter ingår i omvårdnadspersonalens ordinarie arbete. Vi är skyldiga att titta på vilka behov och önskemål som finns och i schemaläggningen se till att det finns folk på plats så att någon kan gå i väg ibland samtidigt som det finns tillräckligt med folk kvar, säger hon.

En väckarklocka

Hon menar att Lex Sarah-anmälan blev lite av en väckarklocka, att personalen faktiskt måste engagera sig i det här.

– Sedan dess har vi på Fleminggatan bland annat infört måndagsmöten med kunderna där de får komma med önskemål om vad de vill göra, enskilt eller i grupp, säger Lena Yngvesson.

Mer läsning

Annons