Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brister i akutvården upptäckta efter spädbarnsdöd

/

En 10 månader gammal pojke dog på Gävle sjukhus förra sommaren. Nu har ärendet granskats och akutvården i Gävle får kritik.

Annons

Ett föräldrapar sökte förra sommaren hjälp för sin 10 månader gamla son som kräktes och hade feber. De skickades hem med råd om vätskeersättning. Trots att de samma dag återigen vände sig till rådgivningen på 1177 fick de ingen ytterligare hjälp än rådet med vätskebehandling.

När familjen kom in till akuten igen samma kväll undersöktes sonen av barnläkare som upptäckte att han var svårt påverkad med nedsatt medvetande och hög puls.

Trots det allvarliga tillståndet som hela tiden försämrades fick pojken inte intensivvård. Avdelningen ska ha varit fullbelagd. När han till slut fick en plats i Uppsala var barnets tillstånd så kritiskt att han inte kunde flyttas. Kort därefter avled pojken på Gävle sjukhus.

Det gjordes en anmälan om Lex Maria och Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har därför granskat ärendet. Nu riktar de kritik mot region Gävleborg och kommer framöver följa upp det akuta omhändertagandet av barn i länet.

IVO bedömer att bristerna som framkommit är omfattande och anmärkningsvärda.

Ingen obduktion gjordes av spädbarnet, trots att pojken sedan tidigare såvitt känt var friskt. Myndigheten anser att en ung patient som kommer in akut i chock som pojken gjorde och kort därefter avlider borde läkare ta initiativ till en obduktion, men någon sådan genomfördes aldrig eftersom föräldrarna inte önskade det. Dödsorsaken förblir därför oklar.

Därutöver har brister i kommunikation, följsamhet till gällande rutiner, bristande kunskap och ledning i akuta situationer och bristande dokumentation upptäckts.

LÄS OCKSÅ:

11-åring skickades hem med smärtstillande - dog dagen efter (Artikel från 2011)

Stora misstag i vården när pojke avled (Artikel från 2011)

Mer läsning

Annons