Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Britt städade bort bajs i trappen

/
  • STÄDAR OFTA. Från ytterdörren och fram till hissen låg det människoavföring i början av juli. Britt Nyberg hjälpte till att städa bort det och under veckan har hon även försökt skura bort kiss. ”Vi är så trötta på det här” säger hon.

Nu har boende på Nordost fått nog. Det luktar kiss i trappuppgången, sopor ligger spridda på gården varje morgon och ibland bor hemlösa vid ingångarna till hyreshusen.

För två veckor sedan var det bajs från ytterdörren till hissen på Norra Köpmangatan 22 C.

– Det var så äckligt så jag mår illa bara jag tänker på det, säger Britt Nyberg.

Annons

Varje morgon när Britt, 68 år, och Sten-Inge Nyberg, 74 år, kikar ut genom fönstret är det sopor på gården. Det är någon som lämnar soppåsarna utanför soprummet i stället för att gå in med dem. Det gillar måsarna som äter och sprider resterna av äggskal och frukt på gården.

– Fåglarna och råttorna har galej här. Hur svårt kan det vara att lämna soppåsen där den hör hemma? säger Sten-Inge Nyberg, som är ordförande i lokala hyresgästföreningen på Nordost.

I trappuppgången på Norra Köpmangatan 22 C luktar det fränt av kiss. Då har ett städbolag sanerat golv och väggar två gånger och Britt har städat en gång. Det är bara sedan i söndags.

– Det har blivit värre under våren. Ibland har vi även ovälkomna nattgäster i trappuppgången, säger hon.

Arbetarbladet berättade senast i april om hemlösa som ofta sover i trappuppgångar på Nordost. Dörrarna låses klockan 19, men har flera gånger ryckts upp. Sedan dröjer de några dagar innan de lagas igen.

Paret Nyberg har bott på samma adress i elva år.

För två veckor sedan städade de upp människobajs i trappuppgången.

– Från entrén till hissen låg det bajs. Det luktade hemskt, säger Sten-Inge.

På kvällar och nätter är det livligt på gårdsplanen och förstörelse. Senaste händelsen är att någon rivit ner anslagstavlorna.

De har en dialog med Gavlegårdarna och har påtalat problemen flera gånger. Men det blir inte bättre.

– Egentligen trivs vi bra här. Men vi känner oss manade att ta upp problemen. Nordost är en skamfilad stadsdel som skulle kunna vara så fin om den rustades upp lite och alla hjälpte till, säger Britt.

Krister Palm som är förvaltare vid Gavlegårdarna och har hand om Norra Köpmangatan är medveten om problemen i området.

– Vi jobbar dagligen med det här. Vi har anställda som varje morgon patrullerar vid sophusen, källarlokalerna och ingångarna, säger han.

Han har märkt att de hemlösa har ökat på Nordost och att de ibland sover i trappuppgångar.

– Det är tragiskt och tråkigt för de boende i den trappuppgången där det var människoavföring.

Gavlegårdarna kör varje vecka bort ungefär tio–tolv kubikmeter sopor från området och det brukar vara värst kring månadsskiftet.

– Folk måste själva inse att de vill ha rent och snyggt omkring sig, säger Palm.

Mer läsning

Annons