Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bröst togs bort i onödan

En 32-årig kvinna har fått sitt ena bröst bort­opererat – helt i onödan.
Ett cellprov visade att hon hade cancer, men när bröstet hade tagits bort hittades ingen tumör.
Det är det andra fallet på kort tid där felaktiga provsvar lett till kvinnor i onödan förlorat sina bröst.

Annons

I somras gjorde Gävle sjukhus en anmälan till Socialstyrelsen sedan det visat sig att en 47-årig kvinna fått sitt ena bröst bortopererat trots att hon inte hade cancer. Patologen som undersökte vävnadsprovet gjorde en felaktig bedömning.

Och nu har det hänt igen.

Den här gången är det en 32-årig kvinna som drabbats. Ingen tumör hittades vid mammografin men cellprovet var positivt och ena bröstet togs därför bort. Men även denna gång visade det sig senare att det inte fanns någon cancer.

– Det är mycket olyckligt, det är inte acceptabelt när sådant här sker, säger Bengt Larsson som är chefsläkare inom division diagnostik i landstinget Gävleborg.

En förklaring till att det ändå kunnat ske kan enligt honom vara personalbrist och hård arbetsbelastning. Under förra året hade landstinget stor brist på patologläkare.

– Den stressiga miljön och pressen att hinna med många prov kan ha påverkat.

Efter de båda händelserna har rutinerna setts över. Nu ska man inte längre nöja sig med ett positivt prov. Om mammografin och cellprovet visar olika resultat ska man gå vidare med ett vävnadsprov.

Dessutom har man i dag bättre bemanning med fler och mer erfarna läkare.

– Vi hoppas att de förändringar vi gjort ska garantera kvinnorna i Gävleborg en säker bröstdiagnostik, säger Bengt Larsson.

Mer läsning

Annons