Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brottningsdrömmen gick i kras

/
  • Vardan Paloyan är en av de tre armeniska brottarna som 1999 försvann från Gävles psykmottagning efter att Migrationsverket beslutat att de ska utvisas. I dag har han och hans vänner Tigram och Armen Mkrtchyan fått uppehållstillstånd, och de bor alla tre i Stockholmsområdet. Arbetarbladet har träffat två av de tre armeniska brottarna. Vardan Paloyan och Tigram Mkrtchyan. Vardan ställer gärna upp för en bild, men Tigram ber om att få slippa.
  • Vardan Paloyan och Tigran Mkrtchyan var i stort sett onåbara när Arbetarbladet och BK Lokes lagledare Lars Rosén (till vänster) träffar dem på psykiatriska kliniken i Gävle. Efter flera års kamp för att få stanna i Sverige hade armenierna helt gett upp hoppet. Foto: Lars Nyqvist

För tio år sedan beskrev tidningen hur de tre brottarna från Armenien låg i sina sängar på psykmottagningen i Gävle. Apatiska efter att hungerstrejkat för att få stanna i landet. Nu sitter två av dem här, på ett kafé i centrala Stockholm. Vardan Paloyan, Tigram Mkrtchyan och hans bror Armen Mkrtchyan fick alla tre sina uppehållstillstånd till slut.

- Nej, jag vet inte varför Migrationsverket ändrade sig. Men de trodde väl på oss till slut, säger Vardan Paloyan.

Annons

Han och Tigram Mkrtchyan träffar Arbetarbladet för ett samtal om bakgrunden till skriverierna 1999 och vad som hände sen. Armen är för dagen bortrest med familjen och kan inte vara med.

- Det var svårt för oss att bevisa hur vår situation var i Armenien, men vi kunde inte stanna kvar där, förklarar Vardan.

Anledningen till att Vardan, Tigram och Armen över huvud taget hamnade i Sverige är brottningen, en mycket populär sport i Armenien.

Tigram började brottas redan som sjuåring. Vardan några år senare. De brottades båda i klubben Spartak i staden Gyumri. Brottningen var länge deras liv, och de var riktigt duktiga. Tigram var 17 år gammal när han 1992 vann guld i junior-EM i Turkiet. Fem år senare, 1997, blev Tigram, hans bror Armen och deras goda vän Vardan Paloyan inbjudna till ett träningsläger till Sverige och Gävle. Det var brottningsklubben BK Loke som stod för inbjudan. Efter en månad i Gävle ansökte de tre unga brottarna om uppehållstillstånd i Sverige. För första gången. Deras ansökan avslogs, gång på gång.

1999, efter nästan tre år, beslutar Migrationsverket slutligen att de tre brottarna ska utvisas. De hungerstrejkar och vårdas på psykiatriska avdelningen på Gävle sjukhus. De uppvisar enligt artiklar i Arbetarbladet apatiska symptom. Samma dag som utvisningsbeskedet kommer tar en man med dem på promenad, i rullstolarna, och de försvinner spårlöst från sjukhuset.

Vad var det som hände?

- Det var kompisar från Stockholm som tog med oss i en bil till Stockholm. De hjälpte oss, gav oss mat och någonstans att sova, berättar Vardan.

 

Totalt var de sex före detta brottarkompisar från Armenien som tagit sig till Sverige för att fly hemlandet. De har hjälpts åt sedan de tränade brottning ihop i Armenien. I vått och torrt. En av dessa sex är Ara Abrahamian, ex-armeniern som vann en bronsmedalj för Sverige i OS 2008, men som lämnade mattan utan att ta emot den.

- Vi är väldigt goda vänner. Utan Ara hade vi inte klarat oss, säger Vardan Paloyan.

Vardan berättar att han under de senaste åren följt Ara runt på hans tävlingar i världen. Stöttat och funnits där som vän.

- Jag är väldigt glad för Aras framgångar, det är en mycket hård träning som ligger bakom.

 

Ett och ett halvt år efter flykten från psykmottagningen på Gävle sjukhus beviljades Vardan plötsligt uppehållstillstånd i Sverige.

- Nej, jag kände ingen glädje. Jag fattar att de inte gjorde det med flit, jag skyller inte på Migrationsverket, men jag har gått sönder inuti, säger Vardan i dag.

 

- Vi skulle ha fått tillståndet på en gång, flikar Tigram in.

Tigram fick även han uppehållstillstånd i Sverige ett par år senare. I dag är han sjukskriven för en trasig axel. Han låter uppgiven, idrotten betydde så mycket, förklarar han. När de tre brottarna var tvungna att gömma sig blev de sjuka och kunde inte längre träna. Brottarkarriären blev en dröm som aldrig uppfylldes.

- Vi överlevde tack vare våra vänner, säger Vardan.

Den kontakt de båda exbrottarna har med sporten i dag är att hjälpa till med ungdomsträningarna på Spårvägens brottarklubb i Stockholm.

- Att hjälpa barnen är vad som glädjer mig i dag, säger Vardan.

De tre exbrottarna har alla familjer och bor i Stockholmsområdet.

- Det var en tid som vi tyckte att livet var slut. Men idrotten är ju bara en liten del, säger Vardan.

Han berättar att han precis startat ett eget företag, en byggfirma.

- I framtiden vill jag hjälpa folk som har det svårt, säger Vardan Paloyan.

Mer läsning

Annons