Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brottslig avverkning kan ge kraftiga böter

/
  • RÄDDNINGSAKTION. Att den döda veden skulle läggas tillbaka på markytan för att rädda så mycket som möjligt av den biologiska mångfalden var ett av de krav som ställdes på Gävle Energi efter avverkningen av den värdefulla lövskogen.
  • skyddad skog. Byggnads- och miljönämndens ordförande Lena Lundgren (S) konstaterade för två år sedan att Gävle Energi och Gästrike Vatten har avverkat skog på T-udden trots att området var tydligt skyddat i översiktsplanen för Gävle stad.

Gävle Energi och Gästrike Vatten riskerar kraftiga böter. Snart är utredningen om avverkningen av värdefull lövskog på T-udden klar.

– Det ska delges misstanke om brott, säger Christina Ronquist, utredare vid polisen.

Annons

Det har tagit nästan två år, men i mitten av december ser förundersökningen ut att bli klar. Miljöåklagare Stig Andersson har dock redan beslutat att något eller några företag ska delges misstanke om brott.

Men det har ännu inte skett och därför vill utredaren Christina Ronquist inte uttala sig om vilka företag det gäller.

Klart är dock att de kommunala bolagen Gävle Energi och Gästrike Vatten var involverade i avverkningen. Men Stig Andersson svarar också jakande på en generell fråga om även underleverantörer kan bli misstänkta.

– Alla som har en aktiv roll kan bli misstänkta, säger han.

Delgivningen kommer att ske inom det närmaste. Därefter ska företagen få tid att gå igenom förundersökningen för att sedan lämna kommentarer, synpunkter och tillägg.

Om en sanktion skulle bli aktuell i det här fallet kommer det att bli i form av företagsbot, enligt Stig Andersson.

– Vi har möjlighet att straffa ett företag eller en organisation utan att peka ut någon enskild, säger han.

Lägsta företagsbot är 5 000 kronor och högsta är tio miljoner. Åklagaren kan strafförelägga upp till en halv miljon kronor och summor över det måste prövas i rätten.

Enligt Stig Andersson går dock sådana här ärenden sällan till domstol. Men hur stor bot som skulle kunna bli aktuell i det här fallet är inte lätt att säga eftersom det inte finns så mycket praxis.

– Det är faktiskt rätt så svårt, det brukar ta en hel del tid att komma fram till en bra påföljd i miljöärendena. Men vi försöker efter bästa förmåga hitta en lämplig nivå, säger han.

Mer läsning

Annons