Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brottsmisstänkt fick jobb som stafettläkare

/
  • Trots att läkaren är åtalad och misstänkt för att ha lurat landstinget på pengar, fick han jobb som stafettläkare på en hälsocentral i Gävle. (Personerna på bilden har inget med artikeln att göra)

Läkaren är åtalad för ekonomibrott och misstänks ha lurat landstinget på pengar. Men han har ändå fått jobba som stafettläkare på en hälsocentral i Gävle.
– Det måste ha blivit ett glapp i informationsflödet, säger primärvårdschefen Berit Fredricsson.

Annons

En läkare som tidigare haft privat mottagning i västra Gästrikland, och som ligger i rättslig tvist med landstinget, har samtidigt arbetat som stafettläkare på en av landstingets hälsocentraler. I åtminstone en vecka den senaste månaden har läkaren tjänstgjort på hälsocentralen.

– Det visste jag inte om. Landstinget ligger fortfarande i rättslig tvist med honom och då tycker jag inte att man ska nyttja hans tjänster, säger Berit Fredricsson som är chef för primärvården i landstinget.

Det var för en månad sedan som åklagaren väckte åtal för skattebrott och bokföringsbrott mot en privatläkare i västra Gästrikland. Han misstänks också lurat landstinget på pengar genom att kräva ersättning från dem för patienter med frikort. Han tog dessutom extra betalt för telefonsamtal för rådgivning och recept – något han fick en fast summa för enligt avtalet med landstinget.

– Vi har lämnat in ett yrkande till åklagaren om att vi vill ha tillbaka pengar av läkaren. Det tas med i åtalet, säger landstingsjuristen Stefan Jakobsson.

– Troligen är det så att han kommit genom ett stafettläkarbolag. Det är svårt för oss att veta vilka våra bolag plockar in eftersom man inte går på person utan på adekvat utbildning och erfarenhet, säger Fredricsson.

Hon konstaterar att man nu ska försöka undvika att samma läkare får jobba mera hos landstinget.

– Vi kommer att kontakta bolaget och säga att det inte är det lämpligaste att han jobbar i vårt landsting. Sedan får de väl ta ställning till om det är lämpligt att han jobbar i andra landsting.

Det var i en granskning av Skatteverket som man 2007 kom fram till att läkaren låtit bli att redovisa nästan 700 000 kronor i inkomster sedan 2003. Samtidigt ska han också ha betalat över 100 000 kronor för lite i arbetsgivaravgifter under samma period.

Han upptaxerades av Skatteverket och efter en polisutredning väcktes åtal mot mannen i februari.

Mer läsning

Annons