Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs – en 100-åring som inte tacklat av

/
  • Entusiaster. Eva Runevad, längst ner till höger, fick äntligen träffa sin Lars-Göran Nilsson. Övriga i Brynäs supporterklubb västra Lars-Arne Olandersson, Lars Claesson, Tobias Claesso, Victor Johansson, Jens Christensson och Mia Christensson.
  • Hjärtat på armen. Jens Christensson från Varberg visar stolt var han har Wille Löfqvist.
  • Gratulerade. Arbetarbladets chefredaktör Sven Johansson, till höger, överräckte framsidan till Sportens hundraårsbilaga (som även du har nu) innan match.
  • Andreas Byström, 37, sandviksarbetare, Årstabruk:– Ja, du kan nästan sätta likamedtecken mellan Gävle och Brynäs. Tradition, framgång, stolthet.
  • Anton Wallman, 10, studerande, Uppsala:– Ingen aning. Jag bor inte här.
  • Bengt Olerud, 68, läkare, Gävle:– Betyder mycket. Själv har jag varit inbiten sedan tidigt 60-tal, och också varit engagerad som nationalsångare här flera gånger.
  • Ingrid Wallman, fyllt 30 för länge sen, pensionär, Gävle:– Mycket. Brynäs, det är ju någonting som man känner igen över hela Sverige.

Knappt ett dygn återstår nu till 2012, det år då Brynäs IF fyller hundra år, och klubben passade på att tjuvstarta firandet när de tog emot Växjö Lakers hemma på Läkerolen i går. Det var en dag som Eva Runevad från Varberg aldrig skulle glömma.

Annons

För det var den dagen hon äntligen fick träffa Lars-Göran Nilsson från sitt älskade hockeylag Brynäs. Hon är här med ett glatt gäng från västkusten, en sektion ur ”Brynäs supporterklubb västra”. De har åkt hela vägen från Varberg för att vara med på den här matchen. Mia Christensson, som också är med i klubben, har varit vaken i tjugofyra timmar i sträck när jag träffar henne. Hon har först jobbat natt och sedan satt sig i bilen för att se Brynäs jubileumsmatch:

– Men det är det värt, för att få komma hit och heja på sitt lag!

Hennes man Jens Christensson, som har den legendariske brynäsmålvakten Wille Löfqvist tatuerad på underarmen, säger att klubben alltid brukar åka till de bortamatcher som Brynäs spelar någorlunda nära Varberg. Dessutom åker de till Läkerol Arena ungefär två gånger per säsong:

– Jag köpte sju biljetter till den här matchen senast jag var här. Jag tänkte: vi fyller lätt bilen till en sån här match.

Senast han var här tog han också kort på en svartvit affisch av Lars-Göran Nilsson, ”virvelvinden från Vuollerim”, som spelade med Brynäs på 60- och 70-talet, för att skicka hem till Eva Runevad.

Varför det blev Brynäs för hennes del har en tydlig förklaring:

– När jag blev intresserad av pojkar en gång i tiden så fanns det en brynässpelare som var så enormt snygg, och det var Lars-Göran Nilsson. Så han var min första kärlek också, skrattar Eva.

Just till jubileumsmatchen i går hade klubben engagerat många av sina gamla hjältar för att bjuda publiken på cider i champagneglas i entrén. Så kom det sig att Eva äntligen sprang på sin gamla kärlek direkt i dörren, och fick en autograf.

– Jag har undrat så länge vad han gör efter hockeyn, hur han lever sitt liv, vad han gör, och så nu så fick jag träffa honom live! Det sitter så långt in i hjärtat på mig det här nu, det här kommer jag att leva på länge.

text

foto

Mer läsning

Annons