Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs erövrar Antarktis

/

Kristin Eriksson från Gävle har nyligen kommit hem efter ett två veckor långt äventyr på Antarktis. Brynäsare som hon är passade hon där på att lämna en påminnelse om vilka som är de riktiga kungarna över isen.

Annons

Att se världen var något Kristin Eriksson hade lovat sig själv. När hon för ett år sedan tog studenten bestämde hon sig för att hon ska ha jobbat på jordens alla kontinenter innan kroppen sätter stopp.

– Jag bestämde mig kring studenten och tänkte att jag lika gärna kunde börja med den svåraste av kontinenten av alla. Jag har alltid velat åka dit och nu fick jag en bra anledning att göra det också, berättar Kristin när Arbetarbladet träffar henne på jobbet i Brynässhoppen.

Kristin fick ledigt från jobbet och tog en så kallad trainee-plats ombord på Hurtigruttens fartyg MS Fram. På skeppet hjälpte hon besättningen med de enklare sysslorna. MS Fram nådde Antarktis den 14 december, på dagen 104 år efter att norrmannen Roald Amundsen blev den första människan att nå den magnetiska sydpolen.

– Det var sjukt häftigt den natten vi sov över i tält. Vi låg precis bredvid en glaciär. Under natten när allting tystnar och temperaturerna sjunker så knakar isen otroligt mycket.

Men med i packningen hade hon inte bara med sig varma kläder och frystorkad mat, utan också en Brynäs-flagga från jobbet,

– Det var menat som en rolig grej. Sista dagen innan jag åkte var jag här i shoppen och sa hej då till alla. Då kom de med förslaget att jag skulle ta med en Brynäsflagga och sätta i isen. Tobbe som jag jobbar med har alltid med sig en flagga när han är ute och reser och då tänkte jag att det kan ju jag också ha! skrattar Kristin.

Sagt och gjort. Tyvärr fick inte flaggan vaja speciellt länge över Antarktis vidder. Hårda regler säger att man inte får lämna kvar någonting i isen som inte hör hemma där. Den saken skulle ju i det här fallet dock kunna diskuteras...

Mer läsning