Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynässkolan blir skolmottagning för nyanlända barn

/

Till hösten ska Brynässkolan klappa igen som grundskola.
I stället kan den komma att användas som en mottagning där nyanlända barns skolbakgrund ska kartläggas.

Annons

I höst flyttar eleverna från Brynässkolan till nyrenoverade Staffansskolan som tidigare hette Stenebergsskolan. Brynässkolan kan då komma att bli en mottagning för nyanlända barn och ungdomar i Gävle där de ska kartläggas innan de får börja i skolan.

– Vi gör en kartläggning av deras skolbakgrund och sedan placeras de utifrån den i en klass, säger Jon-Erik Egerszegi, tillförordnad förvaltningschef på utbildningsförvaltningen.

Kartläggningen tar cirka åtta veckor och alla nyanlända barn från förskoleåldern upp till gymnasiet genomgår den. I dagsläget genomförs de här kartläggningarna på Söderslottet och till viss del på Polhemsskolan.

Inom några veckor ska mottagningen flyttas till några lokaler på Staffansskolan som inte håller på och renoveras just nu. Men till hösten när Brynässkolan blir tom kan all verksamhet komma att förläggas på Brynässkolan. I nuläget är det dock inget beslut fattat och det finns fler alternativ.

Blir det Brynässkolan räknar Jon-Erik Egerszegi med att lokalen kommer att användas som mottagningsenhet i två år.

– Så är planen i alla fall men det kan ändras snabbt. Vi vet ju inte hur många som kommer att komma, säger han.

Just nu är det kö till kartläggningarna. Cirka 70 till 80 barn har inte kunnat börja eftersom det har varit brist på lokaler och lärare.

– Kösituationen räknar vi med att kunna lösa under våren, säger Jon-Erik Egerszegi.

Hittills har alla elever som genomgått kartläggningen fått en plats på en skola i Gävle. Men ett tjugotal barn tvingas åka buss till skolor eftersom de inte fått plats i närheten där de bor.

– Det är ett bekymmer att det är fullt på skolorna. Det är inte gott om plats på skolorna så det har blivit en del bussande.

Målet är att barnen ska kunna börja skolan så fort som möjligt efter att de har kommit till Gävle.

– Det är en nödvändighet om de ska kunna leva i det här landet att de får gå i skolan. Alternativet är att de går sysslolösa och det vill jag inte ens tänka på.

Vad som ska hända med Brynässkolan när den inte längre behövs som mottagningsenhet för nyanlända barn är i dagsläget oklart.

Mer läsning

Annons