Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budgetdebatt om skola och socialtjänst

Skola och socialtjänst var viktiga frågor när politikerna i kommunfullmäktige i går diskuterade kommunens ekonomiska ramar inför kommande år.
Oppositionen vill dela ut pengar där det fattas redan nu, medan majoriteten vill vänta till i höst för att se hur mycket som behövs.

Annons

Som Arbetarbladet berättade i förra veckan ligger det generella sparkravet på kommunen på fyra procent, eller ungefär 160 miljoner kronor, fast inför nästa år.

Majoriteten vill att kraven ska ligga kvar på varje förvaltning, medan oppositionen vill använda de 50 miljoner extra som regeringen utlovade i sin vårbudget till socialtjänst, skola och omvårdnad. Förslagen debatterades på gårdagens kommunfullmäktige.

Kommunalråd Carina Blank (S) inledde med att tala om hur viktigt det är att satsa på skola och utbildning de kommande åren.

– Skolan ska prioriteras av alla nämnder och bolag. Utbildning är vad både barn och vuxna bäst behöver i vår kommun, sade hon.

– Och vad fick skolan för pengar, replikerade oppositionsråd Inger Källgren Sawela (M) när hon direkt efter gick upp i talarstolen. Hon menade att de minskande skatteintäkterna gör det extra viktigt att redan nu prioritera var man vill lägga pengar.

– Det kom ett skriftligt brev från Barn och ungdom att de behöver 14 miljoner kronor. Det har vi lyssnat på, medan ni säger kanske, sade Inger Källgren Sawela.

Carina Blank menade dock att man inte kan resonera som oppositionen gör eftersom statsbidragen kommer att minska redan från nästa år.

– Att prioritera nu innebär i princip att man tar bort resurser från andra verksamheter än de som får extra, sade hon.

Majoriteten vill i stället avsätta 100 miljoner kronor i en fond.

I höst bestäms hur mycket av den som behöver användas och inom vilka områden. Att en del går till ökade socialbidragskostnader är ingen vågad gissning. Oppositionen vill dock redan nu avsätta 20 miljoner till det området.

– Det ska endast användas om kostnaderna ökar, men det är en trygghet för socialtjänsten att veta att pengarna finns, sade oppositionsråd Roland Ericsson (C).

Oppositionen ville även lägga 6,5 miljoner kronor extra till omvårdnadsförvaltningen, men dess ordförande Vivi-Anne Sundqvist (S) menade att nämnden klarar sitt åtgärdsprogram och kan spara 50 miljoner kronor utan de pengarna.

Politiker från båda sidorna var överens om att även kostnaderna för den politiska verksamheten måste minska lika mycket som andra verksamheter, alltså fyra procent.

Mer läsning

Annons