Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BUP har svårt att hinna med alla nya ADHD-barn

Antalet efterfrågningar om utredning av barn med misstänkt ADHD har ökat markant de senaste åren.

Annons

Barn- och ungdomspsykiatrin i Gävleborg har svårt att hinna med alla.

– Många barn skulle klara sig med stödåtgärder från skolan, säger verksamhetschef Helena Björkman.

Barn med neuropsykiatriska symptom har ökat de senaste åren, framför allt gäller det barn med diagnosen ADHD.

Barn- och ungdomspsykiatrins uppdrag är att utreda och behandla barn med svår ADHD.

– Antalet frågeställningar har ökat. Det finns flera orsaker till ökningen: Man har blivit bättre på att uppmärksamma barn i skolan som man upplever behöver utredas. Vi har ökad kunskap om det och problematiken uppmärksammas mer nu än tidigare, säger Helena Björkman, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin.

Vill strama upp

Nu vill BUP strama upp antalet förfrågningar om utredning.

– Vi har fått ett krav på ökad tillgänglighet från regeringen utifrån den statliga vårdgarantin. Inom 30 dagar ska vi kunna ta emot och bedöma alla barn och inom 60 dagar ska behandlingen inledas. Men för att klara det måste vi utveckla våra rutiner och arbetssätt.

Brev till berörda

För att tydliggöra vad som gäller för alla remisser till BUP har ett brev gått ut till samtliga kommuner i länet. Bland annat är det viktigt att remissen skickas omgående, att den innehåller en problembeskrivning, tydlig frågeställning och en skriftlig basutredning.

– I första hand ska man vända sig till skolsköterskan. Det händer att vi får frågeställningar där man inte har gjort någon första bedömning alls. Det händer att det kommer barn till oss som egentligen inte skulle behöva det. I många fall räcker det med stödinsatser i skolan, långt ifrån alla behöver medicinering, säger Helena Björkman.

– I dag klarar vi majoriteten, drygt 60 procent, inom 30 dagar men målsättningen är att de inte ska behöva vänta mer än 30 dagar 2011. Långa väntetider gagnar inte de här barnen.

Mer läsning

Annons