Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bus och skratt på sjukhuset

/
  • Barnen på barnkliniken tyckte att clownerna var roligare och knasigare än andra människor.
  • Clownerna Kokovsky och Fjodor busade och körde slapsticks inför barnen på Gävls sjukhus barnklinik i går. ”Det här är världens bästa jobb, att få barn att skratta”, sa Niklas ”Fjodor” Lindgren efter föreställningen.
  • Trollade fram en flicka. Kokovsky lovade att trolla bort sin kollega Fjodor men då passade Fjodor på att lura sin kamrat. han placerade sexåriga Matilda Berg på stolen som han hade suttit på. Kokovsky blev så rädd när han förstod att han hade trollat bort Fjodor och i stället trollat fram en liten flicka. Matilda Berg deltog glatt i tricket.
  • Matilda Berg fick blåsa på clownen Kokovskys tå när han slagit sig.

– Mäh, har du tjejkalsonger på dig? retas clownen Kokovsky med sin kollega Fjodor.


Barnskratten ekade på Gävle sjukhus barnklinik i går när sjukhusclownerna var på besök

Annons

Publiken består av ett 15-tal sjuka barn, några i rullstol och andra med dropp. Clownerna Niklas ”Fjodor” Lindgren och Seved ”Kokovsky” Bornhed trollar, sprutar vatten, snubblar och skojar med publiken. Kokovsky dyker ned i en stol och fastnar. Men när Kokovsky säger att han ska trolla bort Fjodor, ser barnen skeptiska ut.

– Nu får du inte titta Fjodor för annars går det inte, ropar sexåriga Vinnie Hjelm.

Men Fjodor lurar Kokovsky och byter plats med en flicka i publiken, Matilda Berg. När Kokovsky får syn på flickan blir han rädd och springer ut ur rummet. Barnen skriker av skratt.

– De var jätteroliga. Knasigare än alla andra människor, säger Siri Wirby, snart sex år.

Seved ”Kokovsky” Bornehed har jobbat som clown i 20 år och som sjukhusclown de senaste åtta åren.

– Jag trodde att jag hade gjort allt inom clowneri. Men det är enklare att gå ut i en cirkusmanege med 1 000 åskådare än en sjukhussal med ett ensamt sjukt barn. Vi får möta familjer i kris.

Seved Bornehed jobbar på Akademiska sjukhuset i Uppsala två dagar i veckan.

– Vi lär känna många av barnen och ibland avlider de. Det är svårt. Jag har suttit hemma och gråtit många gånger. Ett tag ville jag sluta för jag tyckte att det var så jobbigt men då fick jag stöd av personalen på sjukhuset. En läkare sa till mig: ”Vi lever nu och här. De här barnen hade dött i alla fall men nu får de åtminstone skratta varje dag”.

Clownbesöken sätter guldkant på barnens tillvaro.

– De här besöken betyder jättemycket för barnen som har en tråkig och långsam vardag på sjukhuset. Skratt har en läkande kraft, säger lekterapeuten My Areen Vestberg.

Men Landstinget Gävleborg har inte längre pengar över till clownbesök. Gårdagens besök sponsrades med pengar från Anna Lindbloms minnesfond. Hon dog av ett hjärtfel för tio år sedan.

– Vår Anna tillbringade så mycket tid på Gävle sjukhus där hon fick den bästa vård man kan få. Clownerna var det bästa hon visste. Vi vill betala tillbaka och det gör vi genom Annas minnesfond, säger Gunilla Lindblom.

Vill du lämna ett bidrag till Anna Lindblom minnesfond kan du vända dig till lekterapin på Gävle sjukhus eller direkt till Anna Lindbloms föräldrar på telefonnummer 0430-272 20.

Mer läsning

Annons