Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bussar byter hållplats

/
  • INGEN KLAGAN. Chaufför Peter Thyr sitter och väntar på passagerare. Chaufför Lars Axelsson guidar dem rätt. Under gårdagen hade de inte hört några klagomål på hållplatsernas byte vid Rådhustorget.
  • FÅR HJÄLP. Fram till onsdagen får bussresenärer hjälp med att hitta rätt buss.

Nu är det vintertidtabellen för busstrafiken som gäller. Tre nya direktbussar som trafikerar Forsbacka-Gävle är insatta.

Vid Rådhustorget har några bussar bytt hållplats.

– Det är när skolorna börjar som det tar mer fart och vi ser resultatet, säger chaufför Lars Axelsson.

Annons

I går startade vintertidtabellen för bussarna i Gästrikland. I dag börjar skolorna och det är nu det märks vad som fungerar bra och dåligt på de olika linjerna.

I juni klagade flera resenärer på att man måste byta buss vid Valbo Köpcentrum om man ska till Forsbacka. I vissa fall kan resan bli 25 minuter längre för pendlare som åker linjen Forsbacka-Gävle eller tvärtom.

Från i går har X-trafik satt in direktbussar mellan Forsbacka och Gävle. Klockan 7.37 avgår bussen från Forsbacka, retur klockan 15.10 och 16.10 från Gävle.

– Det här gör vi för att underlätta för pendlare som ofta åker mellan Forsbacka och Gävle. Det är främst skolungdomar, säger Lennart Skoog affärsutvecklingschef vid Swebus.

– Ja, vi gör det här som ett försök under ett år. Sedan kan det bli flera turer. Det handlar om att balansera intäkter och kostnader också. Sedan har vi märkt i resmönstret att många åker turerna Forsbacka - Valbo eller Gävle - Valbo.

En annan nyhet är att linje tre nu även stannar bakom Citygross och Biltema i Hemlingby. Bussarna avgår med en kvarts mellanrum fram till klockan 18.50. Sedan är det en halvtimme mellan varje avgång.

– Det här gör vi för att underlätta för besökare och personal, säger Lennart Skoog.

Fram till mitten av veckan finns personal med gula västar på plats på Rådhustorget för att hjälpa resande. Detta eftersom några linjer bytt hållplats.

Linje ett och tolv avgår från platsen där linje tre tidigare avgick, längre ner på Norra Rådmansgatan.

På Norra Kungsgatan har linje två mot Bomhus bytt plats med linje tre och tio till Andersberg.

– Det här beror på en resandeökning. Trycket blir hårt när bussarna avgår med tio minuters intervaller. Vi hoppas ändringen gör att det blir mindre trångt.

Mer läsning

Annons