Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Busskaoset oroar företagare i Forsbacka

/
  • VILL HA TILLBAKA LINJE 1. Johan Palmborg på Forsbacka Wärdshus har länge varit skeptisk till bussförbindelserna till och från Forsbacka. Nu har det blivit ännu värre med byte i Valbo och han är rädd att kunderna ska åka någon annan stans.

Sämre bussförbindelser gör Forsbacka mindre attraktivt. Det drabbar både boende och företagare, menar Johan Palmborg på Forsbacka Wärdshus. – Det här är en social nedrustning av ytterområdena, säger han.

Annons

Han är arg och är inte beredd att ge upp i första taget. Som företagare är han orolig att kunderna ska bli färre nu när de måste byta buss i Valbo. Och att ta bilen är inget alternativ för de gäster som vill ta ett glas vin eller kommer långväga ifrån.

Förra söndagen delades bussen mellan Bomhus och Sandviken upp i två linjer med byte vid Valbo köpcentrum. Förseningar har ytterligare spätt på irritationen, som Arbetarbladet har skrivit om tidigare.

– När man ska med anslutningsbussen kan man få vänta så länge att biljetten går ut. Jag kan inte be mina kunder att byta buss två gånger för att ta sig ut hit, säger Johan Palmborg.

En bekant till honom fick nej från en sommarvikarie som hellre jobbade någonstans där förbindelserna var bättre. Ungdomar får stå och vänta sena kvällar i Valbo efter att köpcentret har stängt. Många äldre får svårare att ta sig in till vårdcentralen för regelbundna hälsokontroller.

– Bussarna är tänkta att serva företag, skolor och allmänheten. X-Trafik har frångått varenda en av de punkterna, säger Johan Palmborg.

Protestgruppen han startade på facebook fick över 100 medlemmar på tre dagar och fortsätter att öka. Men syftet är inte att bojkotta X-Trafik.

– Ju mer vi åker buss desto mer synligt blir problemet, säger Johan Palmborg.

Mer läsning

Annons