Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Butikerna slänger groddarna

/
  • Tom plats i disken. ”Här brukade groddarna ligga”, säger Magnus Winges, butikschef Maxi Ica Stormarknad Gävle.
  • Tobias Buschmann, 30 år, Tyskland:– Ja, jag äter groddar och är inte rädd. Är det 1200 personer som blivit smittade i Tyskland i år? I vanliga fall är det runt 600 per år. Risken är så liten att jag fortsätter äta groddar.
  • Torsten Skoglund, 81 år, Gävle:– Nej, nej, nej jag äter inte groddar för det har jag aldrig gjort. Jag äter grönsallad och tomater i ställ-et. Men det är inte på grund av ehec-smittan som jag inte äter groddar.
  • Elin Åkerlund, 25 år, Tierp:– Nej, groddar ser konstiga ut. Jag har aldrig ätit groddar och är inte rädd för ehec-smittan.
  • Magnus Englund, 34 år, Falun:– Ja, klart jag äter groddar. Vad är ehec för någonting? Tänker fortsätta köpa groddar även i fortsättningen.
  • Marie Andersson, 32 år, Karlholmsbruk:– Nej, jag tycker inte om groddar och jag är inte rädd för ehec.

Livsmedelskedjorna har plockat bort sina groddar efter Livsmedelsverkets bedömning om risk för ehec-smitta.

Men varken smittan eller förlusten av groddar i butikernas hyllor verkar engagera Gävleborna.

– Jag har inte stött på en enda orolig kund den senaste tiden. Men groddförsäljningen tvärnitade efter det första ehec-larmet, säger Magnus Winges, butikschef på Maxi Ica Stormarknad i Gävle.

Annons

Trots utebliven oro på Maxi Ica i Gävle efter larmet om ehec i groddar, togs samtliga förpackningar bort i måndags. Detta i enhet med andra Ica-butiker och de stora livsmedels- kedjorna Coop och Axfood som alla följde Livsmedelsverkets rekommendation.

Men att Livsmedelverket och producenter avråder från viss mat är inte unikt.

– Det har varit alltifrån oförutsägbara nötspår till mer allvarliga fel på produkterna. Men det kan ha olika proportioner. Groddarna var inte svårhanterade men när det för några år sen var glassplitter i kycklingen var det en omfattande åtgärd, säger Magnus Winges.

Bör följa råden

Lars Wesslén, som är tillförordnad smittskyddsläkare på Landstinget Gävleborg, anser inte att det är en överdriven åtgärd att groddarna försvinner.

– Eftersom vi inte vet hur den här varianten av ehec-smitta sprids bör vi följa Livsmedelsverkets råd, säger han.

I tisdags blev det känt att en person i Sverige, utan koppling till Tyskland, smittats av den allvarliga varianten av ehec.

– Hittills har fem svenskar blivit smittade i Tyskland, men den här mannens smittkälla är ännu okänd. Spekulationer finns om groddar. Antingen är det ringar på vattnet från Tysklands spridning eller också är smittan på väg hit, säger Lars Wesslén.


Samtidigt säger han att andra varianter av ehec redan har dykt upp i Sverige sedan 90-talet, då som ströfall lite här och där och inte som omfattande epidemi.

Mer läsning

Annons