Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Butiksägare knuffade omkull djurrättsaktivister

/
  • Pälsprotester. Så här såg det ut för ett år sedan när ett antal djurrättsaktivister kedjade fast sig under en protestaktion mot pälsindustrin på Stockholms Modecenter i Sickla köpcenter strax utanför Stockholm.

En nybildad grupp djurrättsaktivister i Gävle agerar sedan några veckor varje lördag utanför pälssäljande butiker i Gävle. I lördags blev det handgripligheter. Enligt aktivisterna rusade en man ut ur en butik och knuffade omkull tre av dem. Han är nu anmäld för misshandel.

– Vi kommer att fortsätta våra aktioner. Vid just den butiken kommer vi snart att hålla en stor demonstration, säger en av aktivisterna till Arbetarbladet.

Annons

Enligt aktivisterna hade de knappt börjat sin demonstration vid Gävlebutiken när mannen tog till våld mot dem. De hällde ut lite rödbetssaft på trottoaren som en symbol för djurens lidande och gjorde sig beredda att börja informera butikens kunder om pälsförsäljningen.

– Han rusade bara ut och knuffade omkull oss alla tre. Sen gick han in i butiken och låste dörren och släckte, berättar en av dem.

Informerade en anställd

Ett par timmar tidigare hade aktivisterna varit inne i butiken och informerat en anställd om att de skulle demonstrera utanför butiken.

Polisen kom dit och förhörde både aktivisterna och mannen i butiken. Längre än så har polisutredningen inte kommit. Enligt uppgift ringde även butiken till polisen. Butikens ägare vägrar att svara på Arbetarbladets frågor om vad som hände.

– Inga kommentarer, säger hon bara.

Den aktivist som Arbetarbladet har talat med vill vara anonym. Hon säger att hon är rädd efter det som hände. Hon berättar att det sedan i höstas finns en grupp inom organisationen Djurrättsalliansen på omkring 30 personer i Gävle som har startat kampanjen ”ett pälsfritt Gävle”. Sedan några veckor träffas de varje lördag för att demonstrera utanför en eller flera butiker. Aktionerna i Gävle och andra städer offentliggörs i förväg på alliansens hemsida.

Aktionerna i Gävle kommer att fortsätta, lovar hon.

– Vi har redan fått en butik att lova att sluta köpa in kläder med pälsdetaljer. I Stockholm har vi lyckats få hela Södermalm pälsfritt. Det tog oss två år, säger hon.

Inga tillstånd

För de mindre demonstrationerna söker djurrättsalliansen inga tillstånd.

– Vi står bara utanför och informerar kunderna att butiken säljer päls och delar ut flyers. Det kan det inte behövas tillstånd för, säger hon.

Men händelsen vid butiken i Gävle gör att man nu planerar en större demonstration, med inbjudna sympatisörer från andra orter. Till den kommer man att söka tillstånd.

Mer läsning

Annons