Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg och miljö vill ha kommunalt vatten ända till Harkskär

/

Hela Norrlandet, även Utvalnäs och Harkskär, bör få kommunalt vatten och avlopp. Det anser bygg- och miljönämnden i Gävle är det bästa, även om kostnaden kan bli hög.

Risken är att de enskilda fastighetsägarna får betala dyrt.

Annons

– En utbyggnad hela vägen är det enda rimliga alternativet för att alla ska få tillgång till färskt vatten och att vi slipper utsläpp till naturen. Samtidigt måste det ske till en rimlig kostnad så att fastighetsägare inte tvingas från hus och hem, säger bygg- och miljönämndens ordförande Lena Lundgren (S).

Hon tänker sig en modell med att den saftiga prislappen delas upp mellan fastighetsägarna och kommunen. Men kostnadsfrågan ligger inte på hennes bord eftersom bygg- och miljönämndens beslut i går är bara ett yttrande. I höst ska kommunstyrelsen och kommunfullmäktige fatta beslut om att dra kommunalt VA till Norrlandet. Ärendet förbereds just nu av den så kallade mark-, miljö- och planberedningen.

Enligt Per Johansson (S), kommunalråd i Gävle, är det tänkbart att Gävle kommun står för den så kallade kapitalkostnaden, att låna till investeringen och betala ränta tills dess att kommunen kan få igen kostnaden för utbyggnaden av de enskilda fastighetsägarna.

– Anslutningsavgiften får de enskilda stå för, säger han.

Kostnaden för att bygga kommunalt VA ända ut till Harkskär beräknades för ett par år sedan till 270 miljoner kronor. Det är framför allt den yttre delen, mellan Bönan och Harkskär, ett långsträckt område på 11 kilometer med förhållandevis få fastigheter, som är dyr.

Men enligt konsulten Arne Löf som i mars presenterade sin utredning är det en anläggningskostnad i 2007 års prisnivå, som inte visar hela sanningen.

– Det tar tid att bygga ut, om det kanske byggs ut med bostäder, kanske 400, kan det ta decennier innan det är klart. Det kostar pengar att bygga ut men man får inte igen pengarna förrän längre fram i tiden, säger han.

– Det är summor som överstiger en kommunal anslutningsavgift i stan flera gånger om. I stan handlar det om i runda slängar 100 000 kronor, säger Arne Löf, men tillägger att det i vissa Stockholmskommuner är helt normalt med anslutningsavgifter på 300 000–400 000 kronor.

KD:s ledamot i byggnads- och miljönämnden, Rosmari Holmgren, reserverade sig mot beslutet. Hon anser att de enskilda och gemensamma VA-lösningar som finns på de yttre delarna av Norrlandet i dag ska behållas.

Mer läsning

Annons