Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggklart för drygt 300 nya bostäder

/

Samhällsbyggnadsnämnd har nu beviljat bygglov för 338 nya bostäder i Gävle.
En redan blandad mix kommer dessutom att utökas – där före detta Läkeroltomten ska bli bostadsområde.
– Det blir allt tydligare att Gävle är en havsstad, säger Daniel Olsson, S, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Annons

Arbetarbladet har tidigare skrivit om de fem byggprojekt som ska ge totalt 338 nya bostäder i Gävle.

Nu har samhällsbyggnadsnämnden beslutat om bygglov för samtliga, och på torsdagen kunde en enig nämnd belåtet konstatera att det blåser positiva byggvindar i staden.

– Det är extra glädjande och väldigt positivt att det är olika typer av bostäder och byggherrar. Det betyder mycket att folk utifrån ser potential i Gävle och att det är en stad att investera i, säger Daniel Olsson, som framför allt lyfter fram det omtalade nybygget av flerbostadshuset på Muhréngatan.

– Med 15 våningar kommer det att bli den högsta byggnaden i Gävle och det blir historiskt. Huset blir som en entré till Gävle när man kommer med tåg och det bidrar till den positiva bilden av Gävle. Det kommer också bli ett vackert hus att titta på, med tegel och blå plattor.

Roland Nilsson, M, passar på att nämna byggherren i projektet.

– Det är två Uppsalakillar från Realoption och dom förtjänar beröm. Dom river gamla och fula byggnader och ersätter det med något fint. Det behöver vi, säger Roland Nilsson.

Samhällsbyggnadsnämnden poängterar vikten av att Gävle ska vara en levande stadsdel – och respektive projekt kommer att bidra på rätt sätt.

– Med olika byggherrar skapar vi områden som inte liknar varandra och på det viset blir stadsdelen levande, konstaterar Daniel Olsson.

Dessutom är fler projekt på gång, bland annat ska Gävle kommun inleda en planläggning av nya bostäder i den tomma Läkerolfabriken vid Södra Skeppsbron. Gavlegårdarna äger marken och detaljplanen beräknas vara antagen senast andra kvartalet 2017.

– Det är en väldigt spännande tomt och det känns extra kul att Brynäs byggs ut mot vattnet och att industriområden som legat längs Gavleån sakta omvandlas till ett bostadsområde. Vi har ju Philipssontomten också och nämnden tycker det är viktigt att hela området blir en del av staden, säger Daniel Olsson.

LÄS OCKSÅ:

Här ska fler bostäder byggas i Gävle

En ny stadsdel

Här byggs för funktionsnedsatta

Så ska bostadsbyggandet ta fart i Gävle

Nybyggt utan svindyr hyra

Stort intresse för att bygga på Gävle Strand

Mer läsning

Annons