Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggnads varslar om strejk – bygge på Billerud Korsnäs i Gävle omfattas

/
  • Strejkviljan är god, menar Niclas Liljeqvist, ombudsman i Byggnads i Gävle.

Byggnads varslar om strejk för drygt 2 600 medlemmar på cirka 60 företag. De första går i strejk 12 april, däribland arbetare som jobbar med uppdrag på Billerud Korsnäs i Gävle.
– Varslet är helt nödvändigt för att komma rätta med framtidens utmaningar, då Sveriges Byggindustrier konsekvent förhalat förhandlingarna, hävdar Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande i ett pressmeddelande.

Annons

Strejkvarslet omfattar tre steg.

I första steget – 12 april – berörs ett 60-tal arbetsställen runtom i landet, däribland ett bygge som rör miljöförbättringar på Billerud Korsnäs i Gävle. Där varslar facket om strejk för ett 20-tal arbetare som är anställda av Brinkab AB.

Från 19 april tas också bland annat arbetare som jobbar åt Peab på Järbo avloppsverk ut i strejk.

Från 26 april omfattar strejken också arbetare som jobbar åt Skanska på ett bygge på Sveavägen i Sandviken.

– Det var väntat. Vad vi har hört så är de så långt ifrån varandra och nånstans lär de sätta ner foten, säger Andreas Spets, lagbas för knappt 20 arbetare på Prenovas höghusbygge vid Muréngatan i Gävle.

Han omfattas inte av det här strejkvarslet men tycker att det rätt att varsla för att driva förhandlingarna framåt.

Vad är det viktigaste kravet för dig?

– Det är lönefrågan, att vi får ha kvar ackordet som huvudlöneform och att vi tar hand om lärlingarna.

Varför är ackordet så viktigt?

– Vi vill ha betalt efter prestation, ju mer vi presterar desto mer betalt får vi, säger Andreas Spets som vill hindra att arbetsgivarna ska kunna driva igenom månadslöner för byggnadsarbetarna.

Med ackordet kan arbetslaget påverka lönerna.

Hur kommer det att gå?

– Jag tror det löser sig och jag tror inte det blir strejk, säger Andreas Spets.

Byggnads förbundsordförande menar att arbetsgivarna i Sveriges Byggindustrier (BI) satt fokus på makten över lönebildningen i stället för "de viktiga framtidsfrågorna".

– Genom att förhala förhandlingarna har vi inte nått samförstånd inom en rad viktiga framtidsfrågor, exempelvis jämställdhets- och mångfaldsarbetet. Där är BI svaret skyldigt, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande i pressmeddelandet.

Facket lyfter fram kraven på "bättre ordning och reda" på arbetsplatserna, jämställdhet och för lärlingarnas villkor. Facket vill bland annat utveckla huvudentreprenörernas ansvar för att också underentreprenörerna har sjysta villkor och inte dumpar löner och betalar svartjobb.

Arbetsgivarnas organisation Sveriges Byggindustrier (BI) hävdar å sin sida att varslet är "oansvarigt".

– Omfattningen av varslet tyder på att detta planerats under en längre tid. Det är ett av de största varslen någonsin. Detta i en tid då vi behöver bygga mer. Det är mycket oansvarigt och kommer att leda till att många projekt såsom skolor, förskolor, bostäder och sjukhus inte blir slutförda i tid. I grund och botten handlar det om att Byggnads ledning inte vill förstå hur byggbranschens framtid ser ut, säger BI:s förhandlingschef Mats Åkerlind i ett pressmeddelande.

Enligt facket går byggbranschen "som tåget" och de stora byggbolagen ger miljarder i utdelningar till aktieägarna. Byggnads kräver löneökningar på 3,2 procent.

Arbetsgivarna hävdar att fackets avtalskrav leder till ökade kostnader på 8 procent och att ett av tre företag som är medlemmar i BI skulle gå omkull om kraven blev verklighet.

– Man kan trolla med siffror hur som helst. Men de fyra största byggföretagen hade en aktieutdelning på 4,6 miljarder medan våra krav är på runt en halv miljard. Det beror på hur man räknar, säger Niclas Liljeqvist, ombudsman på Byggnads expedition i Gävle.

Mer läsning