Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cancerdiagnos dröjde tre månader - lex Maria-anmäls

En man i 80-årsåldern i Gävle fick på grund av bristande kommunikation och missförstånd mellan läkare sin cancerdiagnos fördröjd med cirka tre månader. Nu lämnar Division Primärvård in en lex Maria-anmälan.

Annons

LÄS OCKSÅ: Cancerdiagnos dröjde – trots blodiga upphostningar

Mannen sökte vård under hösten 2014 för smärtor i ryggen och fick senare även problem med att kissa. Ett prov angående prostatacancer gjordes och det visade sig vara ett förhöjt värde.

På grund av bristande kommunikation dröjde dock utredningen och behandlingen i tre månader. Enligt händelsebeskrivningen blev det ett missförstånd mellan en ung och oerfaren läkare och en mer erfaren läkare kring vem som hade ansvar för utredningen av mannens tester.

LÄS OCKSÅ: Patient avled kort efter fall – Gävle kommun anmält

Det är oklart om sjukdomens prognos har påverkats av fördröjningen men nu har Division Primärvård skickat in en lex Maria-anmälan.

– Rutinerna för hanteringen av provsvar har skärpts och händelsen kommer också att delges våra verksamheter utifrån vikten att introducera och handleda unga oerfarna läkare i hantering av inkommande remisser och provsvar, säger Börje Svensson, chefläkare i Division Primärvård i ett uttalande.

LÄS OCKSÅ: Färre chefer på Region Gävleborg

Mer läsning

Annons