Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cancersjuka Mona fick vänta för länge – nu görs Lex Maria-anmälan

Flera fel begicks när Mona fick vänta över sju månader på en undersökning som visade att hon hade cancer.
Nu gör Gävle sjukhus en Lex Maria-anmälan.
– Hon tappades bort i systemet, säger chefsläkaren John Mälstam.

Annons

II slutet av februari berättade Arbetarbladet om Mona som blev hemskickad från sjukhuset med en inre blödning.

Sedan dröjde det hela sju månader innan hon blev undersökt.

Då visade det sig att det hon inte bara hade cancer i tarmen – den hade dessutom hunnit sprida sig så mycket att det inte gick att operera. Hon fick beskedet att hon på sin höjd hade ett eller två år kvar att leva.

Operationsdivisionens chefsläkare John Mälstam medgav redan då att Mona hade fått vänta alldeles för länge. Nu har man på Gävle sjukhus bestämt sig för att göra en Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

Det allvarligaste misstaget enligt John Mälstam är den bedömning som gjordes när remissen till tarmundersökningen kom in till sjukhuset.

Han menar att den borde ha prioriterats som akut.

– Hade man sagt att den skulle göras inom fyra veckor så hade det blivit prioriterat och hon hade inte behövt vänta så länge. Den prioritering som gjordes blev fel.

Men oavsett prioritering ska man enligt vårdgarantin aldrig behöva vänta mer än max tre månader. Tar det längre tid ska man erbjudas tid på annat sjukhus.

Även här brast det då Mona fick vänta nära sju månader. Och den tiden fick hon först efter att hon själv hört av sig och tryckt på.

Glömdes hon bort?

– Man kan nästan säga det. Man har inte haft tillräcklig kontroll på väntelistan, säger John Mälstam.

Nu har man inom endoskopiverksamheten sett över både väntetiderna och remisshanteringen. Bland annat har man gjort om scheman för att hinna med fler undersökningar.

Mer läsning

Annons